De komende weken wordt het uitzicht van Brugge tijdelijk hertekend. In het kader van Triënnale Brugge 2024 verrijzen in de stad en in Zeebrugge binnenkort twaalf monumentale kunst- en architectuurinstallaties. "De manier waarop deze werken tot stand komen, is heel verschillend: de installatie van Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects krijgt steen per steen vorm op de gekozen site in het Sint-Janshospitaalpark, bij Bangkok Project Studio komen er grote kranen aan te pas, het werk van Iván Argote is dan weer per boot op weg naar België en Mariana Castillo Deball ontwerpt en boetseert vanuit haar atelier in Berlijn", aldus Shendy Gardin, co-curator van Triënnale Brugge 2024.
De werken gaan van start met een eerste spadesteek op de site langs de Hoefijzerlaan, aan de overzijde van het Koning Albert I-park, waar de installatie van Bangkok Project Studio komt te staan. De volgende weken krijgt het werk vorm: vaklui en ingenieurs brengen de houten puzzel samen onder het toeziend oog van Boonserm Premthada, stichter van het Thaise architectuurbureau. Bangkok Project Studio kennen we in Europa onder meer van zijn opgemerkte bijdrage Elephant voor La Biennale di Venezia in 2021 en de recente documentaire Big Ears Listen With Feet, uitgebracht door het gerenommeerde Franse filmmakersduo Bêka & Lemoine.
Hedendaagse klokkentoren
Maar wat zullen we te zien krijgen van Bangkok Project Studio op dit minder bekende stukje groen ter hoogte van het Koning Albert I-park? Een bezoek aan het 13e-eeuwse Belfort inspireerde de architect tot het bouwen van The tower of balance, een hedendaagse klokkentoren van achttien meter hoog met drie houten platformen die zich zullen richten naar het centrum, West-Brugge en Sint-Michiels. “De grenen constructie wordt gebouwd in de as van de drie iconische torens die Brugges skyline typeren: de Sint-Salvatorskathedraal, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Belfort, en zal bezoekers de kans geven om deze locatie en de stad Brugge vanuit verschillende perspectieven te beleven”, zegt Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus.
Door te spelen met doorzicht, vorm en materie biedt The tower of balance een hedendaags tegenwicht aan de drie middeleeuwse torens uit steen. Centraal in het werk zal een bronzen klok hangen, waarmee de architect het 'geluid van Brugge' wil capteren en tot bij het publiek brengen. The tower of balance verwijst niet enkel naar het terrein waar het zich op bevindt — een schuin aflopend stuk gras waarop de toren gracieus haar evenwicht zal bewaren — maar vooral ook naar Premthada's streven naar een harmonieus samenleven van mens en dier, een plek waar het sociaal, cultureel en economisch onderscheid vervaagt en waar iedereen zich welkom voelt.