Niet alleen ruimtelijke optimalisatie, functionaliteit en architecturale kwaliteit, maar ook energie-efficiëntie en ecologische performantie waren cruciale aspecten in het Turnova-project. Ondiepe geothermie – in het vakjargon ook wel een KWO-systeem genoemd – garandeert duurzame verwarming en koeling in de toren, de winkels, de woningen en alle andere gebouwen op de site. Een innovatieve oplossing die het project onlangs zelfs de DecarBuilding Award van de European Heat Pump Association opleverde.
“Ondiepe geothermie is een uiterst duurzame energiebron”, weet Kurt Corvers, COO-partner bij studiebureau boydens engineering. “De warmte en koude die is opgeslagen in de bodem wordt letterlijk en figuurlijk bovengehaald wanneer het nodig is, waardoor temperatuurvariaties naarmate het verstrijken van de seizoenen kunnen worden uitgevlakt. Dit reduceert niet alleen de primaire energiebehoefte en de bijbehorende kosten, maar ook de CO2-uitstoot die traditioneel nodig is voor het opwekken van verwarming en koeling.”
Tal van voordelen
Het KWO-systeem voorziet in verwarming en koeling door grondwater te extraheren, de temperatuur ervan over te dragen via warmtewisselaars en het grondwater nadien opnieuw in de bodem te injecteren. Dit maakt dat er gedurende de winter warmer water voorhanden is (in combinatie met een warmtepomp), terwijl er in de zomermaanden koeler water kan worden opgevraagd. “Het systeem bestaat uit zes boorgaten van 100 à 130 meter diep (drie paren) met een tussenliggende afstand van minstens 70 meter”, legt Kurt Corvers uit. “De geothermische energie wordt over de volledige site verdeeld via een thermische lus. Elke unit is uitgerust met een decentrale water-waterwarmtepomp, die de benodigde energie onttrekt aan de thermische lus. De meerwaarde situeert zich niet alleen op het vlak van energie-efficiëntie, maar ook op het vlak van plaatsbesparing en luchtkwaliteit. Van verwarmingssystemen op basis van verbrandingsprocessen of koeltorens is immers geen sprake. In combinatie met de vele groendaken gaat dit innovatieve energieconcept ook het hitte-eilandeffect tegen, want er komt evenmin restwarmte vrij bij de verwarming en koeling van de entiteiten op de Turnova-site.”