Twee Belgische projecten op shortlist World Architecture Festival

De shortlist van het World Architecture Festival is bekendgemaakt. Twee Belgische projecten maken kans op een van de prestigieuze awards. Het festival vindt dit jaar plaats van 28 tot 30 november in Amsterdam.

Op de shortlist prijken maar liefst 536 projecten uit 81 verschillende landen. De volledige shortlist kan u terugvinden op de website van het WAF. Ook twee Belgische projecten behoren tot de selectie.


AZ Zeno, Knokke-Heist

AZ Zeno maakt kans op de award in de categorie ‘Completed Buildings – Health’. In 2007 won de tijdelijke vereniging AAPROG - BOECKX – B2Ai de ambitieuze ontwerpwedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust, voor een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist. Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos.

Het ontwerp is een treffend voorbeeld van 'levende architectuur': duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen. Er is een duidelijke keuze gemaakt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten op de hoge comforteisen. Onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking.

 

Îlot Sacré

Îlot Sacré van DDS+ is genomineerd in de categorie ‘Housing – Small Scale’. Met dit project won DDS+ eerder dit jaar ook al een MIPIM Award.

Het woonproject herstelt de historische wijk Îlot Sacré in hartje Brussel in ere. De bedoeling was om het netwerk van historische steegjes zoals dat origineel bestond opnieuw tot leven te brengen. Het gebied tussen de Beenhouwersstraat en de Grasmarkt is grondig gerenoveerd, maar met respect voor de historische context. 

Het geheel heeft een moderne aanblik maar tegelijkertijd sluit het project qua volumes, gevelritmes, materialen, kleuren en dergelijke aan bij de historische context. Elk van de acht panden op het perceel kreeg zo een eigen ingang, identiteit, volume, programma en specifieke afwerking. De verdwenen straatjes zijn in ere hersteld, breder gemaakt en verbonden met oude doodlopende steegjes. Op deze manier ontstond in het hart van de wijk een pleintje.

 

Deel dit artikel:
Onze partners