Tweede adem voor drie historische panden

In de verbouwing van de eclectische panden in de Leysstraat in Antwerpen heeft Bovenbouw Architectuur een historisch pand met veel empathie een tweede adem gegeven. Drie woningen werden verbouwd tot acht appartementen en twee winkelruimtes. 

Achter de flamboyante, eclectische gevel gingen een hele reeks oninteressante kamers schuil. Die schizofrenie tussen een meesterlijke gevel en een pover interieur probeerden de ontwerpers in het project op te heffen. 

 

Formele strategie 

Er werd geopteerd voor een formele strategie die net als de gevel eclectisch en accumulatief is. Kamer na kamer definiëren de ontwerpers de potenties en de noodzakelijkheden die horen bij de herinrichting tot appartementen. 

Een essentiële ruimtelijke component zijn de doorbraken. Wat ooit drie historische panden waren, werd nu vertimmerd tot twee appartementen per laag. De doorbraken door de scheimuren werden gedramatiseerd. Langs de schouw, door de schouw of op de schouw kwamen perforaties die een nieuwe route creëerden en de kamerstructuur openprikten. 

 

Verrassing in elke hoek

Dubbele circulaties, treden en diepe perspectieven dragen bij aan de ruimtelijkheid van de circulatie. Sommige openingen werden overhoeks uitgesneden. Verrassende momenten zitten verstopt in alle hoeken van het gebouw. Voorbeelden daarvan zijn een douche onder een bas-reliëf, een verborgen deur naar de lift, een paravent met een douche erin, enzovoort.

 

Empathische materialisering 

De materialisering ademt evenveel empathie. Keukens krijgen profilering of worden minigebouwtjes, bogen en kleuraccenten dragen bij aan de kwaliteit van elke kamer. De zolder ademt bovendien een eigen, ongepolijste sfeer uit en interventies hebben hier een grovere korrel. 

 

Deel dit artikel:
Onze partners