Vorige week werd het Festival van de architectuur in Gent succesvol afgesloten met een slotfeest in Kunstencentrum Vooruit. Volgens de eerste inschattingen lokte de tweede editie ruim 28.000 bezoekers, zo'n 10.000 meer dan de vorige editie in Antwerpen. Organisator Vlaams Architectuurinstituut (VAi), dat hiervoor de handen in elkaar sloeg met de Gentse Stadsbouwmeester en Kunstencentrum Vooruit, blikt tevreden terug. "Met het Festival van de architectuur (F/a) hebben we echt de stad verbonden", vertelt Sofie De Caigny (Directeur VAi).
Een van de uitschieters was de feestelijke opener Dominoes. De indrukwekkende kunstinstallatie van het Britse gezelschap Station House Opera bracht zo'n 8000 mensen op straat. Meer dan 7000 dominostenen verbonden letterlijk de Gentse wijken Ledeberg en Moscou met elkaar. "Het enthousiasme in de Gentse wijken om mee te werken aan Dominoes was fantastisch!", gaat Sofie De Caigny verder. "Dankzij de hulp van meer dan 200 vrijwilligers kon dit unieke kunstwerk slagen en bracht het mensen uit verschillende gemeenschappen samen."
Tijdens de Dag van de architectuur openden zo'n honderd verbindende gebouwen en ontwerpbureaus in Vlaanderen en Brussel hun deuren voor het publiek. Zo'n 12.000 mensen gingen op pad om privéwoningen, scholen, zorgvoorzieningen en cohousingprojecten te ontdekken.
Blikvangers waren House TP (Mechelen) door dmvA architecten en Future House (Wondelgem) van Wim Goes Architectuur met beiden zo'n 200 bezoekers. Nog in Mechelen kon de Stadsbibliotheek 'het Predikheren' op zo'n 500 bezoekers rekenen en naar goede gewoonte was het ontwerpbureau van Robbrecht en Daem in Gent opnieuw heel populair.
Ook de Gentse binnenstad ademde een week lang architectuur met voorstellingen, exposities, lezingen en workshops. Zo'n 1100 bezoekers vonden hun weg naar de de tentoonstelling 'Ontwerpen voor Gent' in de oude Belgacomtoren. De expositie werd opgezet door de Gentse Stadsbouwmeester en architectuurorganisatie Archipel vzw en toonde werk van studenten uit architectuuropleidingen van de UGent, KULeuven en ETH Zurich.
Sofie De Caigny: 'Het Festival van de architectuur gaf aanleiding tot gesprekken tussen studenten, beleidsmakers en vakspecialisten die tot nieuwe inzichten leidden. Internationale specialisten en stadsmakers uit Vlaanderen en Brussel wisselden ervaring en kennis uit over hoe we betere, duurzame en meer inclusievere steden kunnen maken. Maar evengoed wisten we een publiek te bereiken dat anders niet over architectuur of verbinding nadenkt."
Wie nog architectuur in Gent wil meepikken: succesvolle exposities als 'Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht' (Vandenhove Paviljoen) en 'Caritas For Freespace' van architecten De Vylder Vinck Tallieu (Kunsthal) lopen ook nog na het festival even door.