Architectuur heeft niet alleen de kracht om gebouwen en functies te verbinden, maar ook om mensen dichter bij elkaar te brengen. Dat is het uitgangspunt van het tweede Festival van de architectuur (F/a), dat van 21 tot 27 september neerstrijkt in Gent. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) slaat hiervoor de handen in elkaar met de Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele en Kunstencentrum Vooruit.
De verbindende rol van architectuur is brandend actueel en belangt niet alleen ontwerpers, stadsmakers of politici aan. Het stadsfestival mikt op een breed publiek met een interesse die veel verder gaat dan architectuur. Want architectuur is veel meer dan alleen maar bouwen. In Kunstencentrum Vooruit en tal van Gentse cultuurplekken als Design Museum Gent, Kunsthal en Onbetaalbaar vind je een boeiend programma vol talks, lezingen en workshops, maar ook performances en exposities. Zo kan je in Vooruit naar de première van Currents, een voorstelling van architect Karel Burssens op het snijpunt tussen dans en architectuur. In de Kunsthal kan je naar de Belgische vervolgtentoonstelling van ‘UNLESS EVER PEOPLE / CARITAS FOR FREESPACE’. Deze tentoonstelling van architecten de vylder vinck taillieu won de Zilveren Leeuw voor ‘jong en beloftevol’ werk op de Biennale Architettura 2018 in Venetië.
Verbind de stad!
De Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele draagt alvast mee de boodschap van verbinding uit met een eigen programma. Samen de stad bouwen, daar gaat het voor hem om. Zijn visie op stadsontwikkeling verbindt onder meer wijken uit de verschillende gordels van de stad, iets dat bij uitstek aan bod komt in de spectaculaire kunstinstallatie Dominoes van het internationaal gerenommeerde Station House Opera. De bewegende sculptuur van duizenden dominostenen trapt het festival feestelijk af op zaterdag 21 september en zal wijken als Ledeberg en Moscou letterlijk met elkaar verbinden. Met het festivalthema wil het Vlaams Architectuurinstituut vooral inspireren: in de stad van morgen kan iedereen verbinden. Vandaag geven steeds meer mensen zelf al vorm aan hun eigen leefomgeving door te delen met hun buren, buurt of wijk. Van de grasmachine en de auto tot het delen van je huis. Ook dat is architectuur.
We kunnen heel wat doen om de bestaande ruimte beter te benutten en plaatsen van ontmoeting te creëren. Waarom geen sporthal op het dak van een supermarkt of een park op poten? Bouwprojecten betekenen pas echt een meerwaarde voor de buurt wanneer ze functies als onderwijs, wonen en werk combineren. Nu al zijn er slimme gebouwen die programma’s verbinden: scholen waar er meer dan alleen maar les wordt gegeven of een leegstaande parking die na de kantooruren verandert in een speelruimte. Het verhaal van architectuur wordt zo een verhaal dat ons allemaal verbindt.
Enkele highlights uit het programma:
Jong curatorenteam aan zet tijdens de Dag van de architectuur
Op zondag 22 september openen we over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke gebouwen en boeiende ontwerpbureaus tijdens de Dag van de architectuur (D/a). Negen studenten uit architectuur, stedenbouw en ingenieurswetenschappen vormen het F/a Curatorenteam en selecteerden een kleine honderdtal gebouwen die voor hen verbinding ademen. Met een doe-boekje voor kinderen nodigen we ook gezinnen uit om architectuur op een speelse manier te ontdekken.
Het Belgische vervolg van Unless Ever People / Caritas For Freespace
Een van de blikvangers van het festival is de Belgische vervolgtentoonstelling van UNLESS EVER PEOPLE / CARITAS FOR FREESPACE. Deze tentoonstelling van architecten de vylder vinck taillieu won de Zilveren Leeuw voor ‘jong en beloftevol’ werk op de Biennale Architettura 2018 in Venetië. De expositie zal te zien zijn in Kunsthal Gent, het voormalige Caermersklooster.
Architectuur in de stad
De Gentse binnenstad zal architectuur ademen tijdens het festival. In heel wat Gentse cultuurplekken en musea zijn er exposities rond architectuur. Zo kan je in het Design Museum Gent onder meer naar DING!, een expositie over het ontwerp van de nieuwe vleugel voor het museum. In het Museum Dr. Guislain ga je naar een symposium over de uitdagingen in de zorgarchitectuur. In LOD & het Industriemuseum krijg je dan weer een blik achter de schermen met rondleidingen in de imposante gebouwen. Op het dak van Stadsgebouw Portus Ganda, de voormalige Belgacomtoren, tonen verschillende studenten Architectuur & Stedenbouw van de UGent en de Faculteit Architectuur KULeuven een week lang hun werk. Ook een makerscollectief als ONBETAALBAAR opent de deuren van haar atelier. In hun projecten blazen ze nieuw leven in oude objecten en gerecupereerde materialen.
Ontdek het volledige programma hier.