Vorige week vond de tweede editie van Residentieel Vastgoed België plaats. Vastgoedprofessionals en architecten kregen er lezingen over de reconversie van kantoren naar appartementen en grote woonprojecten in Oostende en Hasselt.
Rob Van de Velde, Antwerps schepen voor ruimtelijke ordening, verwelkomde de gasten in het Elzenveld in Antwerpen en gaf de pijnpunten en toekomstplannen voor zijn stad aan. Zo gaan de grote projecten in Antwerpen volgens hem niet snel genoeg vooruit. Bestemmingswijzigingen moeten bijvoorbeeld veel vlotter kunnen. Ook de kennisopbouw en dataverzameling van Antwerpen moet veel beter. De stad heeft bijvoorbeeld heel weinig informatie over studentenresidenties en koten, veel minder dan gespecialiseerde ontwikkelaars. Met meer informatie kan Antwerpen zijn stadsontwikkeling veel beter sturen.
Kantoorreconversie
Cofinimmo, traditioneel sterk op de kantorenmarkt, breidt haar portefeuille langzaam uit met residentiële projecten. Wim Plaum, project manager bij Cofinimmo, was daarom de aangewezen spreker over kantoorreconversie. Het bedrijf renoveerde een leegstaand kantoorgebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe tot het appartementencomplex W34. Plaum besprak de problemen en verrassingen die zo’n project met zich meebrengt, zoals de moeilijke commercialisatie van een op dat moment leegstaand gebouw en de nodige morfologische aanpassingen, zoals de positie van de liftschachten.
Ten slotte kwamen Karim Zouaoui van Allfin en Tom Vandeput, schepen in Hasselt, respectievelijk het ‘The White’-project in Oostende en de ontwikkeling van de Hasseltse Kanaalkom voorstellen. Zouaoui mikt met het project op senioren aan de sterk vergrijzende Belgische kust. Vandeput schetste de ontwikkeling van het grootste stadproject in Limburg, met meer dan 300 appartementen, bijna 22.000 vierkante meter retailoppervlakte en bijna 3000 m² horeca.