Met 816 eenheden is Sart Tilman het grootste studentenhuisvestingsproject van ons land. De Universiteit van Luik gaf in 2021 het startschot voor een openbare aanbesteding met als doel zowel de modernisering van bestaande studentenwoningen als de uitbreiding met 407 extra kamers. Deze aanbesteding omvatte ontwerp, bouw, financiering en exploitatie van de studentenwoningen aan de Rue des Hômes in Sart-Tilman. Een consortium bestaande uit LIFE, Moury Construct, Quares en Ethias sloeg de handen in elkaar om een gezamenlijk voorstel in te dienen. In samenwerking met architectenbureaus UAU Collectiv en Altiplan en ingenieursbureau Lemaire werd eind 2021 een sterk dossier gepresenteerd, dat werd bekroond met de winst van de competitie.
Het project omvat een uitgebreid programma dat meerdere gebouwen beslaat. Naast de renovatie van het brutalistische complex B13 wordt ook het nieuw te bouwen B13x ontwikkeld; het in een recent verleden opgetrokken gebouw B13b, blijft quasi onaangeroerd en architecturaal geintegreerd in het beeld van B13x. De drie complexen bieden samen een unieke mix van bestaande architectuur en innovatieve nieuwbouw, met een breed scala aan faciliteiten en kamertypes die inspelen op de behoeften van de moderne student.
De drie torens B13 vormen samen een iconisch brutalistisch gebouw uit de jaren 60 dat in het kader van het project volledig gerenoveerd zal worden. Met respect voor het originele ontwerp van
André Jacqmain wordt het bestaand gebouw zowel van buiten als van binnen gemoderniseerd en aangepast naar de behoeftes van de student van nu.
Het complex bestaat uit een centrale laagbouw met een entreehal, gemeenschappelijke ruimtes, twee appartementen voor gastdocenten en technische ruimtes. Deze laagbouw wordt omringd door drie torens, elk goed voor ongeveer 120 kamers. Samen biedt dit gebouw 360 studentenkamers en twee appartementen.
Sinds september 2023 beheert UKot Liège dit gebouw, dat operationeel blijft tot eind 2025. Daarna zullen de studenten verhuizen naar het nieuwe gebouw B13x, zodat de renovatiewerken kunnen starten. De oplevering van deze renovatie staat gepland voor eind 2027, waarmee het gebouw een nieuwe toekomst tegemoet gaat.
Gebouw B13b, een relatief nieuw gebouw van 2017, telt 47 studentenkamers. Dankzij de recente bouwdatum zijn ingrijpende renovaties niet nodig. Alleen enkele kleine opfriswerken zullen worden uitgevoerd om dit gebouw optimaal af te stemmen op de overige faciliteiten binnen het project. Dit resulteert in een snelle en kostenefficiënte toevoeging aan het geheel.
Het hart van de uitbreiding is gebouw B13x en bestaat uit zeven nieuwbouwvolumes rond gebouw B13b, die samen een ellipsvormig geheel vormen. Hier komen 407 studentenkamers, waaronder klassieke kamers met gedeelde sanitaire voorzieningen, kamers met privébadkamer en studio’s. Het ontwerp biedt daarnaast een breed scala aan gemeenschappelijke ruimtes zoals een leeszaal, speelkamer, fitnessruimte, ontspanningsruimte met droog- en wasmachines, een grote gemeenschappelijke binnentuin, en een multifunctionele ruimte die ook als studentenbar kan dienen. Deze uitgebreide voorzieningen versterken de sociale interactie en dragen bij aan een levendige studentenervaring.
De bouw van B13x startte in april 2024 en wordt naar verwachting eind 2025 afgerond. Het ontwerp sluit naadloos aan op het natuurlijke landschap, met een ellipsvorm die de contouren van de helling volgt. Het vijflaagse gebouw minimaliseert de impact op het terrein doordat het deels werd ‘ingeschoven’ in het terrein en door zijn bijkomende strategische uitsnijdingen in de constructie. De gevel is ontworpen met een verfijnde eenvoud, bestaande uit een basis van geborsteld grijs pleisterwerk en horizontale rails met verschuifbare zonweringen. Deze combinatie van functionaliteit en esthetiek benadrukt de harmonie tussen het gebouw en de omgeving.
Geïnspireerd door het oorspronkelijke masterplan en kleurenpalet van architect en stedenbouwkundige Claude Strebelle voegt het ontwerp een levendig kleurenpalet toe met zijn afzonderlijk gekleurde verschuifbare panelen. Deze kleurengradatie staat geeft het gebouw een speels en dynamisch uitzicht. Doordat elk paneel afzonderlijk verschuifbaar is zal het gebouw ‘leven’ en elke dag een subtiel veranderd uitzicht hebben. Het gebouw is opgedeeld in zeven segmenten, wat niet alleen de toegankelijkheid en functionaliteit vergroot, maar ook verschillende perspectieven en invalshoeken binnen het ontwerp biedt. Centraal in het complex ligt een groen binnenhof, ontworpen als een sociale ontmoetingsplaats met ruimte voor interactie, ontspanning en diverse buitenactiviteiten.
Het ontwerp van het binnenhof houdt rekening met praktische aspecten zoals brandveiligheid en logistiek. De ruimte is groot genoeg om brandweerwagens toegang te bieden en kan ook worden gebruikt voor leveringen en afvalinzameling. Strategisch geplaatste liften en trappen verbinden de verschillende delen van het complex, terwijl gemeenschappelijke terrassen extra mogelijkheden voor sociale interactie bieden. Deze praktische en doordachte aanpak maakt het project niet alleen aantrekkelijk, maar ook duurzaam en toekomstbestendig.
De renovatie van B13 en de nieuwbouw van B13x combineren erfgoed met innovatie. Gemeenschappelijke ruimtes worden gemoderniseerd en multifunctioneel gemaakt, terwijl de oorspronkelijke betonnen gevels zorgvuldig worden gerenoveerd om de architectonische integriteit te behouden. Dit evenwicht tussen traditie en vernieuwing is kenmerkend voor het hele project en maakt Sart Tilman tot een uniek voorbeeld van hedendaagse studentenhuisvesting.