UCB Inflexio: innovatie en duurzaamheid in dienst van de gezondheid (assar Architects)

In Braine-l'Alleud, aan de Avenue de l'Industrie, staat de UCB Inflexio productie-eenheid trots overeind: een faciliteit waar innovatie en duurzaamheid samenkomen. Ontworpen in samenwerking met gerenommeerde partners zoals assar Architects, Jacobs, NNE en Exyte, zet deze faciliteit van 20.800 m², die eind 2023 werd voltooid, nu al de norm, zowel in België als internationaal.

Visionair project voor uitdagingen van morgen

UCB Inflexio is ontworpen als een multifunctionele biologische productie-eenheid, toegespitst op de complexe behoeften van de farmaceutische industrie. Het architectonisch ontwerp, verzorgd door assar Architects, onderscheidt zich door een innovatieve benadering die geoptimaliseerde processen en efficiëntere gebouwindelingen combineert. Geavanceerde technologieën dragen bij aan het minimaliseren van de CO2-uitstoot, met een indrukwekkende geschatte reductie van 28% ten opzichte van traditionele biotechnologische faciliteiten.

Naast de focus op milieuvriendelijkheid is het project afgestemd op de nieuwste eisen van farmaceutische productie. De faciliteit is gewijd aan zowel de ontwikkeling van geneesmiddelen in een laat stadium als de commerciële productie van monoklonale antilichamen, een cruciaal segment voor UCB gezien hun ambitie om nieuwe producten wereldwijd te lanceren. De infrastructuur bestaat uit twee hoofdgebouwen: gebouw B7, dat zich richt op productie, en gebouw B8, dat zich concentreert op nutsvoorzieningen, samen met diverse externe technische installaties.

Innovatieve gevel combineert moderniteit en duurzaamheid

De gevel van gebouw B7, ontworpen door assar Architects, is een toonbeeld van innovatie. Met een donkere minerale basis en een volledig glazen structuur biedt het een moderne, strakke uitstraling terwijl het optimale energieprestaties waarborgt. De buitenkant van het gebouw, zonder zichtbare mechanische bevestigingsprofielen, is een technisch hoogstandje. Door een buisvormig aluminium raster dat aan de structuur is opgehangen, worden glazen panelen – geëmailleerd of met zichtvensters – bevestigd, wat zorgt voor een volledig vlakke gevel. Dit ontwerp maximaliseert de natuurlijke lichtinval en vermindert de behoefte aan kunstmatige verlichting.

Optimaal beheer van natuurlijke hulpbronnen

Het Inflexio-project is een integraal onderdeel van UCB’s bredere strategie om zowel de koolstofvoetafdruk als het waterverbruik te verlagen. Vanaf de ontwerpfase in 2017 tot aan de oplevering zijn strikte principes voor het beheer van natuurlijke hulpbronnen toegepast, met bijzondere aandacht voor regenwaterbeheer. Gelegen nabij de oevers van de rivier de Hain, een gebied dat gevoelig is voor overstromingen, is de faciliteit ontworpen met respect voor het oorspronkelijke natuurlijke landschap. Innovatieve technieken voor regenwateropvang zijn toegepast om het aandeel ondoordringbare oppervlakken te beperken.

De faciliteit is verder uitgerust met technologieën zoals geventileerde holtes tussen de beglazing en gemotoriseerde jaloezieën, wat bijdraagt aan optimale warmteregulatie. Deze architectonische en technische keuzes weerspiegelen de toewijding van UCB en assar Architects om een farmaceutische productiesite te creëren die efficiënt, innovatief en milieuvriendelijk is.

Conclusie

Het UCB Inflexio-project, voortgekomen uit een nauwe samenwerking tussen UCB en experts in architectuur en techniek zoals assar Architects, is een belangrijke stap richting de farmaceutische productie van de toekomst. Dit project bewijst dat innovatie, industriële prestaties en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, en effent de weg voor nieuwe standaarden in de farmaceutische industrie.

Bron: assar Architects
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners