UHasselt houdt nieuwste faculteit Architectuur en kunst boven de doopvont
UHasselt houdt nieuwste faculteit Architectuur en kunst boven de doopvont
Jan Daneels
26 maart 2013
Op 20 maart 2013 stelde Universiteit Hasselt de faculteit Architectuur en kunst voor. Na afloop van de persconferentie sprak Architectura met toekomstig decaan Rob Cuyvers. “Door het oprichten van een volwaardige faculteit kunnen we ons sterk profileren op internationaal niveau en zullen we studenten aantrekken vanuit de hele wereld,” zegt hij. De faculteit Architectuur en kunst start de werkzaamheden officieel op 1 oktober 2013.
De UHasselt heeft er een nieuwe telg onder haar faculteiten bij. Op 20 maart 2013 stelde de universiteit tijdens een persconferentie de faculteit Architectuur en kunst voor. Na afloop sprak Architectura met toekomstig decaan Rob Cuyvers. “Door het oprichten van een volwaardige faculteit kunnen we ons sterk profileren op internationaal niveau en zullen we studenten aantrekken vanuit de hele wereld,” zegt hij. De faculteit Architectuur en kunst – die op haar oude stek op campus Diepenbeek blijft – start de werkzaamheden officieel op 1 oktober 2013.
"De nieuwe faculteit, die vanaf 1 oktober 2013 haar werkzaamheden start, zet sterk in op onderzoek en internationalisering," zegt toekomstig decaan Rob Cuyvers (midden). (Foto: UHasselt)
De opleidingen architectuur en interieurarchitectuur worden in Vlaanderen momenteel nog ingericht door de hogescholen. Vanaf 1 oktober 2013 zullen zij deel uitmaken van het universitaire opleidingsaanbod. Deze ‘integratie’ werd de afgelopen jaren voorbereid binnen de associatiefaculteit Architectuur en interieurarchitectuur, die onder gedeelde verantwoordelijkheid van de Provinciale Hogeschool Limburg en UHasselt valt. De associatiefaculteit vervelt vanaf volgend academiejaar tot de faculteit Architectuur en kunst van de UHasselt.
Vuchtbare grond voor onderzoek
De opleidingen architectuur en interieurarchitectuur aan het departement PHL-Architecture hebben een sterke band met de praktijk. De kern van de twee opleidingen – de ontwerpstudio’s – wordt bijvoorbeeld gedragen door medewerkers uit het werkveld. De nieuwe faculteit vormt bovendien ook vruchtbare grond voor onderzoek op vlak van architectuur, interieurarchitectuur en kunsten. Zo kreeg Katelijn Quartier in november 2011 het allereerste doctoraat in de architectuur in België voor haar onderzoek naar de relatie tussen de verlichting en het imago van winkels. Intussen staat de teller op vier verdedigde doctoraten in de architectuur dan wel interieurarchitectuur, en vier doctoraten in de kunsten. “Wij hebben er als enige ontwerpopleiding in Vlaanderen voor gekozen om stevig in te zetten op doctoraatsonderzoek en op de uitbouw van een onderzoeksgroep met jonge doctorandi”, aldus Rob Cuyvers. “Binnen de universiteit kan dat onderzoek verder groeien.” De beelden van het interview van Architectura met Rob Cuyvers kan u hieronder zien.
Naast de verdere uitbouw van haar onderzoek zal de faculteit Architectuur en kunst ook maximaal inzetten op de begeleiding en omkadering van haar doctoraatsstudenten, met de oprichting van de Doctoral School Humanities and Behavioral Sciences. Het wordt de derde doctoraatsschool binnen de UHasselt (naast die voor Sciences and Technology en Medicine and Life Sciences).
Nieuwe stap naar volledige universiteit
De nieuwe studenten, docenten en onderzoekers zijn alvast meer dan welkom bij de UHasselt, aldus rector Luc De Schepper. “De universiteit is bijzonder blij met de nieuwe telg onder haar faculteiten. Hiermee verbreden we onze activiteiten immers drastisch. Na rechten zetten we met architectuur, interieurarchitectuur en kunsten bovendien een nieuwe stap in de richting van ‘meer humane wetenschappen’. Een stap in de richting van een volledige universiteit, dus.”
Vooraanstaande alumni
De jonge faculteit mag overigens al meteen enkele vooraanstaande namen in de wereld van architectuur, interieurarchitectuur en kunst tot haar alumnikring rekenen. Interieurarchitect Victor Simoni (alumnus 1978), bijvoorbeeld, heeft met Simoni Architecten een bureau op internationaal niveau. Jo Berben (alumnus 1990) is behalve docent ook zaakvoerder van architectenbureau a2o, bekend van het gerechtsgebouw van Hasselt. Peter de Cupere (alumnus 1993) is een internationaal gerenommeerd geurkunstenaar. Silvia Mertens (alumnus 2002), tot slot, kreeg een bekroning voor haar drijvend zwembad in het Antwerpse Kattendijkdok (‘de badboot’).
Deel dit artikel:
Deel deze content
Nieuwsbrief
Meteen op de hoogte van het laatste architectuurnieuws?
De Architectura-nieuwsbrief biedt een boeiende mix van actualiteit, projectbeschrijvingen, opiniestukken, productinnovaties, info over evenementen, maar video's, podcasts en zoveel meer.
Schrijf je nu in en ontvang onze wekelijkse nieuwsbrieven in jouw mailbox.