UHasselt onthult ontwerp nieuwe campus Bedrijfseconomische Wetenschappen (Jo Coenen)

In Hasselt zijn de eerste plannen voorgesteld van het toekomstige gebouw van de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt (UHasselt). Met een oppervlakte van bijna 14.000 vierkante meter en een capaciteit voor 1.500 studenten en 400 personeelsleden, belooft het project, dat wordt ontworpen door Jo Coenen, een opmerkelijk staaltje architectuur te worden. De universiteit heeft de ambitie om met de bouw te starten na de zomer van het komende jaar.

De nieuwe campus van de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen zal gevestigd worden op de Hoebanx-site langs de Boudewijnlaan in Hasselt, waar vroeger een legerkazerne stond en later het gemeenschapsonderwijs gehuisvest was. De verouderde gebouwen zullen plaatsmaken voor een modern complex, met naast een hoofdgebouw op de site ook een park en nieuwe studentenhuisvesting..

Het project sluit naadloos aan bij het tweecampusmodel dat UHasselt enkele jaren geleden heeft geïntroduceerd. Enerzijds is er het masterplan voor de campus in Diepenbeek, en anderzijds wordt de stadscampus in Hasselt verder ontwikkeld. In Hasselt hebben al de Faculteit Rechten en de Faculteit Sociale Wetenschappen hun intrek genomen in de voormalige gevangenis. De nieuwe faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen vormt een aanvulling op dit groeiende tweecampusverhaal, met als doel het hoger onderwijs in Limburg nog aantrekkelijker te maken.

 

Agora-gevoel

Het ontwerp van het nieuwe gebouw, dat bijna 14.000 vierkante meter beslaat, is het resultaat van de expertise van de Nederlandse architect Jo Coenen uit Heerlen, bekend om zijn ontwerpen van publieke gebouwen in stadsomgevingen in heel Europa. Zijn creatie kenmerkt zich door een opvallend gebogen dak, wat een esthetische keuze is om transparantie en openheid te benadrukken. Het ontwerp omvat grote open ruimtes, vides en ruime trappenhuizen, met als doel het creëren van een 'agora-gevoel'. Dit concept staat centraal in de onderwijsfilosofie van de UHasselt, waarin studenten worden aangemoedigd tot interactie en samenwerking in diverse leeromgevingen.

Het nieuwe gebouw zal drie verdiepingen hebben, inclusief een ondergrondse verdieping, met collegezalen, leslokalen en voorzieningen voor studenten. Niet alleen studenten van de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen, maar ook rechten- en sociale wetenschappenstudenten zullen er kunnen studeren. Een lager gelegen Engelse koer achter het gebouw zorgt ervoor dat zelfs in de kelderverdiepingen voldoende daglicht binnenvalt. De bovenste vier verdiepingen zullen ruimte bieden aan kantoren voor zowel academisch personeel als medewerkers van de algemene diensten.

 

Amerikaanse campussfeer

Op dit moment bevindt zich achter de oude gebouwen een ongebruikt terrein dat fungeert als tijdelijke parkeerplaats. Dit gebied zal worden omgetoverd tot een park, geïnspireerd op de sfeer van Amerikaanse campussen, en toegankelijk zijn voor iedereen. Bovendien wordt er gedacht aan een overdekte fietsenstalling nabij de gele gebouwen van de Faculteit Rechten, hoewel de exacte omvang hiervan nog in overweging wordt genomen.

De plannen voor de nieuwe faculteit bevinden zich momenteel in de ontwerpfase en kunnen nog worden aangepast. De UHasselt heeft een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van het nieuwe faculteitsgebouw en hoopt na de zomer van het volgende jaar met de daadwerkelijke werkzaamheden te kunnen beginnen.

Bron: Het Nieuwsblad
Deel dit artikel:
Onze partners