Uitbreiding Oosterzonne zet Zutendaalse ouderenzorg opnieuw op de kaart

Exact twintig jaar geleden werd in Zutendaal een eerste ‘rusthuis’ geopend, na een grondige verbouwing van het luxueuze Velian-hotel. Anno 2016 is de bescheiden ouderenzorgsite van weleer uitgegroeid tot een heuse woonzorgcampus. Nadat het rusthuis en het centrum voor kortverblijf eerder al waren aangevuld met twaalf serviceflats, maakten de realisatie van een nieuwe woonzorgvleugel met 33 ruime kamers en een ingrijpende renovatie van de bestaande gebouwen het plaatje compleet. Woonzorgcentrum Oosterzonne is meer dan ooit klaar voor de toekomst.

Het Limburgse Zutendaal is een residentiële gemeente met een groen tintje. Ondanks haar specifieke ligging, op een handvol kilometer ten oosten van de stad Genk, blinkt ze uit door haar uitgestrekt en weelderig natuurschoon. Vandaar dat Zutendaal ook weleens ‘het groenste snoepje van Limburg’ wordt genoemd. Het is in deze context dat WZC Oosterzonne 2.0 de voorbije twee jaar gestalte kreeg.

 

Win-winsituatie

WZC Oosterzonne ligt pal in het hart van de gemeente, recht tegenover het gemeentehuis en op wandelafstand van de kerk en de lokale middenstand. De campus beschikt over een gezellige eigen binnentuin met terras en is voorts uitstekend geïntegreerd in het straatbeeld en de plaatselijke samenleving. “De samenwerking met de gemeente en het OCMW verloopt perfect en getuigt van avant-gardedenken, zowel bij het lokaal bestuur als bij exploitant vzw Foyer de Lork”, aldus Rudi Kusters (directeur Oosterzonne) en Patrick Syen (bestuurder Foyer de Lork en Probis Bouw en Ontwikkeling). “Jos Beuls, die burgemeester was ten tijde van de omvorming van het Velian-hotel naar een woonzorgcentrum met 38 kamers, noemde Oosterzonne een voorbeeld van PPS avant la lettre, waarbij de gemeente een beperkte financiële bijdrage levert aan de vzw in ruil voor een voorrangsregeling voor de eigen inwoners.  Deze win-winsituatie werpt intussen al twintig jaar haar vruchten af.”

 

"WZC Oosterzonne is gewapend om de komende generatie senioren een comfortabele thuis te bieden, met veel oog voor gastvrijheid.”

 

Uitbreiding en renovatie

Gezien de grote vraag naar ouderenzorgfaciliteiten in Zutendaal en het succes van het Oosterzonne-project drongen een uitbreiding en een renovatie van het bestaande complex zich op. Dit naar een ontwerp van architectenbureau EON, met Michaël Gervais en Erwin Vandeginste als voortrekkers. In 2014 startten Bouwbedrijf Willems en bouwcoördinator Probis Bouw en Ontwikkeling met de realisatie van een nieuwe woonzorgvleugel met 33 ruime kamers. “Deze extra kamers beschikken elk over een volwaardige badkamer, grote raampartijen en een uiterst warme, huiselijke inrichting – een vondst van projectleider Vicky Mols (Probis B&O) en binnenhuisarchitecte Gil Wyckmans. Samen zochten ze naar vernieuwende en duurzame oplossingen op het vlak van verlichting, wandbekleding en sfeercreatie”, vertelt Patrick Syen. “Gelijktijdig ontwikkelden we een volledig nieuw facilitair domein met grootkeuken, wasserij, personeelsruimten, enzovoort. Aansluitend is het bestaande woonzorgcentrum volledig gerenoveerd, een grondige vernieuwingsoperatie in drie verschillende fases. Eind oktober van dit jaar waren de werken klaar en was de definitieve opwaardering van de site een feit. WZC Oosterzonne is gewapend om de komende generatie senioren een comfortabele thuis te bieden, met veel oog voor gastvrijheid.”

 

Allure van een zorghotel

Oosterzonne is niet zomaar een ‘woonzorgcentrum’. Het complex beschikt immers over enkele unieke troeven. Aangezien een deel van de campus vroeger dienst deed als hotel, konden er enkele uitzonderlijk royale ontspannings- en activiteitenruimtes worden ingericht. Hierdoor heeft Oosterzonne de allure van een zorghotel. Het voormalige zwembad en de bowling maakten plaats voor een bar met een grote polyvalente (feest)zaal. De dansvloer werd een kinéruimte, het vroegere ontbijtkwartier is tegenwoordig een ‘Grand Café’ en de seminarieruimte wordt gebruikt voor animatie, recreatie, misvieringen ... “De ziel van Oosterzonne zit enerzijds in het gebouw, maar anderzijds ook in de organisatie”, vult Patrick Syen aan. “Gastvrijheid is een centraal thema bij Foyer de Lork. De hotelstructuur en de ruimtelijkheid van Oosterzonne maken dit helemaal mogelijk. De installatie van hotelsloten met badge op alle deuren zijn een knipoog naar het hotelverleden en geven onze gasten een gevoel van autonomie en veiligheid. In heel het woonzorgcentrum is er bovendien gratis wifi voorzien.”

 

"De ziel van Oosterzonne zit enerzijds in het gebouw, maar anderzijds ook in de organisatie."

 

Positieve beeldvorming

Innovatie en avant-garde zijn Oosterzonne dus niet vreemd. Dit soort unieke projecten en positieve beeldvorming kan de woonzorgsector deze dagen echt gebruiken, vinden Rudi Kusters en Patrick Syen: “Zeker in tijden van negatieve media-aandacht, waarbij men het kind vaak met het badwater weggooit, terwijl de grote meerderheid van de woonzorgcentra zich iedere dag ten volle ‘geeft’ voor het geluk en het welzijn van hun bewoners, familie en medewerkers. In Oosterzonne proberen we daarom al twintig jaar een verschil te maken. Het was hier dat projectadviseur Probis de inmiddels algemeen ingeburgerde schuifwand tussen badkamer en kamer op kamerhoogte en kamerbreedte introduceerde – toentertijd een primeur voor ons land. De voorbije maanden werkte Oosterzonne ook intensief mee aan een nieuw kookboek: ‘Kost van toen’, met gerechten en verhalen van de bewoners van de woonzorgcentra van Foyer de Lork (uitgeverij Davidsfonds, verkrijgbaar in de boekhandel en in de woonzorgcentra van Foyer de Lork). De bewoners van woonzorgcentra en serviceflats hebben nog zoveel in zich… Ervaring en kennis die we niet verloren mogen laten gaan en waar de maatschappij best iets positiefs mee doet.”

Deel dit artikel:
Onze partners