Uitbreiding sportsite Lichtervelde (Architectenbureau Bressers)

In opdracht van FARYS|TMVW en in nauw overleg met de gemeente Lichtervelde en de sportclubs steekt architectenbureau Bressers de Sportsite van Lichtervelde in een nieuw jasje. De uitbreiding biedt een antwoord op alle noden en wensen op infrastructureel vlak. 

De uitbreiding omvat volgende elementen: een nieuw multifunctioneel gebouw hoofdzakelijk bestemd voor judo en voetbal, nieuwe duurzame technieken voor het bestaande zwembad, vier nieuwe buitentennisterreinen, een nieuw reglementair voetbalveld, een nieuw duiveltjesveld, aanleg van aantal polyvalente buitensportveldjes, nieuwe velden voor petanque, een nieuwe speelzone voor kinderen, een zone voor skaters en nieuwe groenzones.

 

Multifunctioneel gebouw

Het nieuwe multifunctionele gebouw is opgevat als een sportpaviljoen met zo weinig mogelijk impact op zijn omgeving. Het integreert zich niet enkel in de omgeving, het biedt ook een grote meerwaarde voor die omgeving.

Door alle functies onder te brengen op het gelijkvloers wordt een uiterst toegankelijk gebouw verwezenlijkt (ook voor de minder mobiele bezoekers). Het lange gebouw is in twee stukken getrokken. Dit zorgt voor een doorzicht en een doorgang, waardoor het geheel luchtig blijft en de voetbalterreinen aan beide zijden van het gebouw een fysieke link krijgen.

Ook ter hoogte van de judozaal en de cafetaria wordt door middel van glas doorzicht bekomen. Alles wordt ondergebracht onder één dak, dat rondom 160cm oversteekt. Deze oversteek zorgt voor beschutting voor de regen en doet dienst als zonwering. Door treden in te plannen onder deze oversteek, wordt een beschutte tribune gevormd, van waaruit naar voetbal en tennis gekeken kan worden, en het biedt ook de kans om naar binnen te kijken en op die manier het judo te volgen.

Op de kop van het gebouw wordt een uitnodigend cafetaria gebouwd. Deze cafetaria met zicht rondom bevindt zich in het epicentrum van de sportsite. 

 

Uitdagingen

De belangrijkste uitdagingen tijdens het ontwerp van het project waren:

  • Duidelijke leesbaarheid en maximale toegankelijkheid
  • Link tussen de sportterreinen en verschillende sporttakken (zowel fysiek als visueel). Het gebouw zorgt door zijn inplanting en vorm voor een samenhang tussen de verschillende sporttakken.
  • Beperkte ruimtelijke impact (beperkte hoogte) en integratie in de omgeving.
  • Multifunctionele cafetaria in het epicentrum van de sportsite
  • Flexibele binnenruimtes door de structurele eenvoud van het gebouw.
  • Duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaalgebruik

 

Warmtepomp met hoogrendementsgasketel

Het gebouw is modulair opgevat en bestaat uit een vaste ritmering van 120cm, dit in functie van de gevelafwerking en deuropeningen. Door gebruik te maken van aluminium gevelafwerking, wordt een onderhoudsvriendelijk, duurzaam en modern gerealiseerd.

Voor de verwarming van het gebouw wordt geopteerd voor een warmtepomp in combinatie met een condenserende hoogrendementsgasketel. Het sanitair water wordt verwarmd door middel van een zoneboiler. Het volledige dakoppervlak is voorzien van pv-panelen.

 Door de structurele eenvoud van het gebouw, waarbij enkel de zijwanden dragend zijn,  wordt een flexibele binnenruimte gecreëerd wat zorgt voor een grote duurzaamheid in gebruik.

 

Naast onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen (aluminium gevelpanelen, aluminium buitenschrijnwerk,...) worden uiteraard alle verliesoppervlakken sterk geïsoleerd. Bovendien doet de luifel dienst als zonwering om eventuele oververhitting tegen te gaan, zonder gebruik te moeten maken van actieve koeling.

Op het vlak van technieken worden volgende zaken ingepland: een warmtepomp (grond/water) in combinatie met een condenserende hoogrendementsketel; een zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm water; alternatieve energie (circa 45.000 WP) via een groot aantal PV-panelen op het dak van het sportpaviljoen; vloerverwarming; energiezuinige ledverlichting met maximale sturing via aanwezigheidsdetectie; allerhande waterbesparende maatregelen zoals regenwaterrecuperatie en waterbesparende douchekoppen.

Bron: Architectenbureau Bressers
Deel dit artikel:
Onze partners