Uitgekiend maatwerk voor een ideale thuiswerkplek

Een gesloten en een open vestiaire ontwerpen, een bureau in de leef-, keuken- en eetruimte implementeren en in diezelfde ruimte ook rustige zithoek integreren. Dat is kort samengevat de opdracht die ontwerpster en interieurarchitecte Ann Pauwelijn op haar bord kreeg. De vraag kwam van een advocate die ook geregeld thuis werkt. “De uiteindelijke impact op het maatwerk van het huis is groter dan ik zelf had verwacht”, vertelt een tevreden Ann Pauwelijn.

In de inkomhal mocht de interieurarchitecte een vestiaire voorzien voor schoenen, jassen ... “De schoenen zitten in de laden, terwijl de bank kan worden gebruikt om de schoenen aan te trekken”, aldus Ann Pauwelijn. “Naast een gesloten vestiaire voor het gezin, werd er ook een open variant voorzien worden voor de gasten. Door het ontbreken van natuurlijk zonlicht in de inkomhal werd voor de nis zonnig geel gekozen.”

Bureau

Van in de inkomhal start de trap naar boven, waar de klant op de eerste verdieping graag een bureau wilde integreren. Ann Pauwelijn: “Omdat het bureel zich in dezelfde ruimte als de eetkamer en keuken bevindt, was het heel belangrijk dat het bureel afgesloten kon worden wanneer er bezoek was of om werk en privé te kunnen scheiden. Onder het zwevende bureau zit een functionele ruimte voor de kabels en op het bureaublad zijn kabeldoorgangen voorzien. Dat is het voordeel van maatwerk. Alles is mooi weggeborgen en het is makkelijk toegankelijk.”

“De klant heeft tevens een A3 kalender die een plek moest krijgen in de buurt van het bureau. Een kalender heeft geen vast formaat, dus ik voorzag het achterpaneel van gaatjes en stokjes zodat de positie van de kalender aangepast kan worden. Bovendien kunnen er dan ook andere objecten, zoals een plankje met pennenhouder, aan toegevoegd worden. Het ontwerp moet tijdloos zijn. Dat is iets waarover ik in al mijn opdrachten waak. Ik zorg er altijd voor dat er iets modulair aan is. Vaak verandert de gebruiker niets, maar alleen al de gedachte dat het mogelijk is, werkt bevredigend.”

Rustige leesplek

In het verkennend gesprek kwam ook naar voren dat de klant een plek voor een eenzit verlangde. Pauwelijn. “Ik stelde voor om een leesplek te integreren in het maatwerk, zodat een verruimend effect gecreëerd wordt. Het resultaat is een rustige plek waar de vrouw des huizes zich kan terug trekken met een boek. In de eetruimte wilde de klant ook graag extra bergruimte. Tegenover het bureau is er bijgevolg een hoge opbergkast geïntegreerd. De hoofdvraag was veel berging en makkelijk in onderhoud en daar zijn we zeker in geslaagd. Ik vraag ook steeds aan mijn klanten waar ze van houden op het vlak van kleur, materialen … Blauwe tinten, gele accenten en warme eik waren enkele dingen die naar voren kwamen en die de gevraagde link naar de zee is.”

Persoonlijke touch

Het ontbrak de woning aan opbergruimte, maar de nieuwbouwwoning op zich zat structureel wel goed in elkaar. Ann Pauwelijn: “Het is natuurlijk dankbaarder om met een neutrale wit-grijze doos te starten dan eerst nog stevig te verbouwen. In deze woning zat het goed op het vlak van oriëntering en planorganisatie. Ik luister heel goed naar de eisen van mijn klanten; maar ik probeer ook tussen de lijnen nog extra behoeftes te ontdekken en daar een antwoord op te bieden. Extra toevoegingen, zoals speelsheid, flexibiliteit en warmte, geven de mogelijkheid om persoonlijkheid toe te voegen aan de strakke architectuur. De klant wilde tevens visuele rust en afgesloten kunnen werken, dit laatste zowel auditief als visueel. Ik ontwierp daarom ook een schuifdeur die de leefruimte van de eetruimte scheidt.

Dezelfde golflengte

Over de samenwerking met de klant is Ann Pauwelijn zeer tevreden. “We zaten op dezelfde golflengte. Het vertalen van de wensen van klanten en de inbreng van eigen ideeën als ontwerper loopt vlot als je een goed contact hebt met de klanten. Iets in de picture zetten op een geënsceneerde plek en er tegelijkertijd voor zorgen dat de visuele rust niet te veel in gedrang komt, dat was voor mij de grootste en leukste uitdaging in dit project. Het is als een soort raster maken met hier en daar een plek voor vrije invulling. Zo voorzag ik in het maatwerk van de zitbank/opbergkast een plankje op de constructie van de binnenzijde van de lade, met een afzetvlak voor een tas thee of een glas wijn wanneer de lade geopend is. Dit zijn kleine ingrepen die een grote meerwaarde kunnen betekenen. Over het eindresultaat ben ik zeer tevreden en ik moet toegeven dat de impact van het maatwerk op het huis groter is dan ik had verwacht”, besluit Ann Pauwelijn.

Deel dit artikel:
Onze partners