In Anderlecht heeft architect Frédéric Haesevoets voor Unibricks een complex van 119 studentenkamers (en een conciërgewoning) ontworpen, dat gekenmerkt wordt door een grote hoeveelheid daglicht, maar ook door de mogelijkheid om de binnenruimtes aan te passen door de 'koten' om te vormen tot een meer 'klassieke' en permanente woonaccommodatie.
"Het project is een samenhangend geheel op de hoek van twee straten, de Moderne-Schoolstraat en Grondelsstraat", legt de architect uit. "Wij hebben grote glasoppervlakken gecreëerd voor de woonruimten, maar ook voor de collectieve ruimten die zich op de hoek van de publieke ruimte bevinden, van de begane grond tot de bovenste verdieping, waardoor een duidelijke lezing van de woonruimten mogelijk wordt."
Het project wil kwaliteitswoningen aanbieden, met integratie van een- of tweepersoonskamers voor koppels, maar ook inspelen op de uitdagingen van het samenleven door op elke verdieping rust-, werk- en ontspanningsruimten aan te bieden, alsook een buitenruimte om te vertoeven en zelfs een moestuin te kweken.
Een bewuste vereenvoudiging van de materialen
De architect koos voor een vereenvoudiging van de materialen: bruin/gele bakstenen en metaal: "Er werd aandacht besteed aan de afwerking van de baksteen en de uitvoering ervan, maar ook aan die van de stalen bekleding van de sokkels en de bovenruimten, om schaduwzones aan te bieden via perforaties, samen met een Braziliaans metselverband, of door middel van perforaties in de stalen platen waardoor gefilterde, intiemere zones mogelijk worden.
Een aanpasbaar en omkeerbaar gebouw
Vanaf het ontwerpstadium is rekening gehouden met de omkeerbaarheid van de units. De modules zijn afzonderlijk aanpasbaar, maar algehele omkeerbaarheid is mogelijk omdat de openingen groot genoeg zijn om de studentenhuisvesting zo nodig om te vormen tot "klassieke", meer residentiële en permanente accommodatie.