Unieke hoeve- en gevelrenovatie met hoogwaardige oplossingen van Caparol

Op een dag koop je een hoeve op leeftijd, om die te transformeren tot droomwoning met wellness. Als je weet dat de verbouwers in kwestie zelf een bedrijf in gevelrenovatie hebben, dan mag je ook van de nieuwe buitenkant heel wat verwachten. Die is volledig uitgevoerd met oplossingen van Caparol.

De binnenkant van de hoeve werd door de vorige bewoners al beperkt gerenoveerd, al was ook daar opsmuk nodig. Na deze eerste fase was het tijd voor de gevel. De bouwsector was de eigenaars – de uitbaters van ASP Gevels – niet onbekend. Zo konden ze heel wat zelf uitvoeren, met eigen mensen of vertrouwde partners. Voor gevelproducten en technieken van ongekende kwaliteit werken ze graag samen met Caparol, niet enkel voor dit project maar ook voor vele andere.

Performer mineral voor een authentieke uitstraling

De oorspronkelijke hoeve was opgetrokken uit de alom gekende rustieke rode baksteen zoals er duizend in een dozijn bestaan. Uiteraard was het gebouw niet geïsoleerd, zoals dat vroeger ging. In verschillende fases werd ook de gevel stilaan omgevormd tot een duurzame en unieke parel in het renovatielandschap.

Redelijk vroeg in het renovatieproces werd de linkerkant van de hoeve gekaleid in het mooie off-white schiefer 18. In een initiële fase zonder isolatie te voorzien, maar met de bedoeling om de hoeve een opfrisbeurt te geven. Voor de natuurlijke uitstraling die zo’n hoeve verdient, gingen ze aan de slag met Caparol-kaleiproducten. Met Performer Mineral 1 DisboXAN 485 werd een voorbereidende, waterafstotende laag aangebracht die diep in de ondergrond doordringt voor een goede hechting. De structuurlaag met DisboCRET en de afwerking met Sylitor® Finish 130 zorgden voor een perfect resultaat. Een oude hoeve met een frisse en toch rustieke touch.

Thermische gevelisolatie voor verhoogd comfort

Met de tijd werd ook duidelijk dat er nood was aan extra isolatie met het oog op meer wooncomfort en een lagere energiefactuur. De voor- en achterkant van het gebouw werden uitgerust met het thermische gevelisolatiesysteem Capatect van Caparol, decoratief afgewerkt met de hoogwaardige organische bepleistering Capatect Accento Spachtel.

“Aan de voorkant werd een speciale toets aangebracht. Door middel van houten blokken creëerden we de look van een oude herenhoeve van weleer. Ook aan de achterkant hebben we blokken geïntegreerd om het idee van een oude hoeve meer naar voren te brengen. Het resultaat is ronduit prachtig.”, aldus Ellen De Becker, eigenares van de hoeve en samen met haar echtgenoot zaakvoerster van ASP Gevels.

Van schuur naar wellnessruimte met thermosan® NQG®

In de tuin van de hoeve stond een oude schuur. “Die gebruikten we eerst als opslagruimte voor ons bedrijf”, gaat Ellen verder. “Toen het magazijn verhuisde naar een grotere locatie, namen we architect Dimitri Pauwels onder de arm om de schuur om te toveren in een wellness in de tuin. Alle muren werden grondig onder handen genomen, met Caparol ETICS basislaag om oneffenheden weg te werken en ervoor te zorgen dat een goede hechtingslaag zou ontstaan.

De vernieuwde schuur heeft een betonlook, met een bruinere tint erin verwerkt. De poorten zijn roestkleurig, waarmee het authentieke karakter volledig tot zijn recht komt. Met de ThermoSan® NQG® krijg je dit allemaal voor mekaar: de Nano-kwartsdeeltjes zorgen ervoor dat een hard, mineraal en driedimensionaal kwartsnetwerk ontstaat, waardoor vervuiling wordt tegengegaan en gevels langer schoon blijven.

De nieuwste trends & technieken van caparol

Het hele project was een ferme uitdaging, waarbij heel wat verschillende technieken aan bod kwamen. Voor ASP Gevels een duidelijke leerschool om ook projecten bij klanten te verrijken met de mogelijkheden van de Caparol-producten. De hoeve is echt uniek geworden, zo vind je er geen tweede in het land.

“Wij zijn er uiterst tevreden mee”, besluit Ellen. “We zijn ook trotse drager van het kwaliteitslabel ‘Caparol Carbon Partner’. Dit betekent dat we alle in België op de markt gebrachte Capatect Thermische Gevelisolatiesystemen mogen uitvoeren, met de volle steun van Caparol. En voor ons eigen project was het handig om aan de bron te zitten van alle nieuwste trends en technieken. Meer dan een geslaagd partnership dus.”

Bron: Caparol
Deel dit artikel:
Onze partners