Unieke samenwerking voor massief passiefhuis

Recticel Insulation, Wienerberger, het studiebureau 3Db en architect Kristof Cauchie sloegen de handen in elkaar om een revolutie in het passiefbouwen te realiseren: het massief passiefhuis. Het ontwerp van het huis kwam vlot tot stand, dit mede dankzij de massieve muuropbouw. Het perceel was niet zuidelijk georiënteerd, maar de architect bood inventieve oplossingen om voldoende zonlicht binnen te laten. Doordat de woning in een dorpskern ingeplant is, was de compactheid - een hoofdvereiste voor een passiefhuis - voor de hand liggend.
Recticel Insulation, Wienerberger, het studiebureau 3Db en architect Kristof Cauchie sloegen de handen in elkaar om een revolutie in het passiefbouwen te realiseren: het massief passiefhuis. Het ontwerp van het huis kwam vlot tot stand, dit mede dankzij de massieve muuropbouw. Het perceel was niet zuidelijk georiënteerd, maar de architect bood inventieve oplossingen om voldoende zonlicht binnen te laten. Doordat de woning in een dorpskern ingeplant is, was de compactheid - een hoofdvereiste voor een passiefhuis - voor de hand liggend. Laten we de opbouw van deze unieke woning stap voor stap overlopen.




1. Maximaal isoleren

Voor de spouwisolatie werd resoluut gekozen voor Eurowall van Recticel Insulation. Het grote voordeel? De plaatsbesparing. Dankzij de lage lambda-waarde van de Eurowall-isolatieplaten, werd de isolatiedikte beperkt tot 2 x 82 mm. Dit levert in de hele woning een netto-oppervlaktewinst op van vele vierkante meters. Een meevaller als we de huidige bouwkosten bekijken. Dankzij de dubbele isolatielaag dekt de tweede laag de naden van de eerste laag, wat de winddichtheid verbetert. De platen werden bevestigd met het Combifix-systeem waardoor de isolatie heel snel en koudebrugvrij werd geplaatst. Om een optimale winddichtheid te garanderen, werden alle naden afgedicht.

Ook de vloeren zijn uitstekend geïsoleerd met Eurofloor van Recticel Insulation. De dubbele, geschrankte isolatielaag verlaagt de energieverliezen en -kosten en verhoogt het dagelijkse comfortgevoel. Dankzij de hoge isolatiewaarde van deze platen valt de isolatiedikte goed mee. Bovendien verliep de plaatsing snel en efficiënt.

Het gebruik van de goed isolerende Powerroof-plaat voor hellend dak zorgt voor een doorlopend isolatieschild en is uiterst rendabel: 8 cm Powerroof biedt dezelfde isolatiewaarde als 18 cm minerale wol tussen de spanten. Met een dikte van 16 cm Powerroof kunt u al aan de passiefnorm voldoen.

Het platte dak is geïsoleerd met 2 x 10 cm Powerdeck F van Recticel Insulation. Deze duurzame en brandveilige isolatieplaten bieden een:

- hoog isolerend vermogen,
- uitstekende vormvastheid,
- licht gewicht voor een snelle en eenvoudige plaatsing,
- grote oppervlakte, het dak telt heel wat minder naden,
- uitstekende en blijvende drukweerstand, zo blijft het dak steeds beloopbaar.


2. Beperking van de warmteverliezen

Om de warmteverliezen te beperken, en aan de passiefnorm te voldoen, is een goede luchtdichtheid cruciaal. Het binnenspouwblad uit Terca Porotherm binnenmuurstenen werd luchtdicht gemaakt door een pleisterlaag op de binnenzijde ervan. Bij aansluitingen, bijvoorbeeld tussen de vloer en de muren, of de muren en het dak, werd luchtdichtingsfolie aangebracht. De keramische binnenmuurstenen hebben bovendien een grote thermische inertie en een bufferende werking op het binnenklimaat. Zo worden grote schommelingen in temperatuur en vochtigheid vermeden.




Het dak werd geïsoleerd met het zogenaamde Powerroof-systeem, bovenop de dakconstructie dus, zonder onderbrekingen of warmteverliezen via de dakstructuur. Powerroof bestaat uit een harde isolatieplaat met een brandveilige kern in TAUfoam by Recticel, een polyisocyanuraatschuim met een bijzondere cellenstructuur. De isolatie is voorzien van een tand- en groefverbinding voor een naadloze plaatsing bovenop de dakconstructie (sarking-systeem). Zo ontstaat een volledig isolatieschild, bestand tegen alle weersomstandigheden. De isolatieplaat is stevig, vormvast en is aan beide zijden bekleed met een speciale aluminiumfolie. Dankzij de gesloten cellenstructuur en de aluminiumbekleding is Powerroof waterafstotend. En de bijgeleverde onderdakfolie Rectivent garandeert de water- en winddichtheid van uw dak.

De luchtdichting van het dak gebeurt door OSB-platen tegen de spanten aan te brengen en de voegen luchtdicht af te kleven. Zo bekomt men een ononderbroken schil die onderaan op de betonplaat wordt gekleefd.


3. Optimale benutting van passieve warmtewinsten

Om de passieve warmtewinsten zo goed mogelijk te benutten, is de oriëntatie van het huis erg belangrijk. Zo kan zoveel mogelijk warmte worden gewonnen in de winter, en is er een minimum aan verliesoppervlakte aan de noordzijde. En in de zomer? Dan moet oververhitting voorkomen worden.

Maar hoe bekomt u dit? Een mogelijke oplossing is: luifels en zonneschermen plaatsen. Maar die zijn er niet in Bottelare. In deze woning werd voor een heel natuurlijke oplossing gekozen, namelijk een kerselaar aan de zuidkant. Deze boom zorgt voor schaduw in de zomer, en in de winter valt er voldoende zon binnen doorheen de bladerloze takken.

Het zuiden bevindt zich bovendien aan de straatkant, dus zorgde de architect voor voldoende glaspartijen, rekening houdend met de bomen. Het laatste beetje verwarming in de winter of koeling in de zomer kan geleverd worden door de batterij van de bodemwarmtewisselaar.




4. Gebruik van hoogrendementsbalansventilatie met warmterecuperatie

Dankzij dit systeem wordt continu verse lucht aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Daarbij wordt tot 90% van de warmte uit de lucht gerecupereerd. De architect moet van bij het begin rekening houden met het ventilatiesysteem, zodat de luchtkanalen mooi verwerkt zijn in het vals plafond. Als er voldoende vloeropbouw is, kunnen de ventilatieleidingen zelfs in de chape worden geplaatst. In Bottelare zorgt een combinatietoestel bovendien voor de ventilatie, de verwarming én voor warm sanitair water.


5. Duurzame energieopwekkingen

Deze woning is nu goed geïsoleerd, en verbruikt 75% minder energie dan een traditionele woning. Als dat beetje energie dan nog eens van hernieuwbare bronnen komt, wordt het nog goedkoper leven. Daarom zitten in het dakoppervlak KoraSun fotovoltaïsche panelen van Koramic. Deze panelen volgen de natuurlijke vorm van de kleidakpannen, zodat ze nauwelijks te onderscheiden zijn. De 30 panelen produceren een belangrijk deel van de elektriciteit: 2.340 Wattpiek (Wp). Dankzij de dakhelling van 35° en de zuidwest-oriëntatie – en uitgaande van een rendement van 850 kWh per jaar per geïnstalleerde kWp – genereren ze een jaaropbrengst van 1.980 kWh.


Techniche fiche

Locatie: Bottelare
Architect: Kristof Cauchie
Studiebureau: 3Db, Gent (Bram De Bruycker)
Aannemer: Bouwteam Vandemeulebroeke, Izegem

U-waarden per bouwonderdeel:
Wanden: 0,126 W/m2K
Vloeren: 0,112 W/m2K
Wanden topgevels: 0,113 W/m2K
Hellend dak: 0,113 W/m2K Plat dak: 0,097 W/m2K

Isolatie & diktes
:
Eurowall spouwisolatie: 2 x 82 mm
Eurofloor vloerisolatie: 2 x 95 mm
Powerroof isolatie voor hellende daken: 2 x 80 mm
Powerdeck F isolatie voor platte daken: 2 x 100 mm





Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners