Uniforme uitstraling dankzij Ardonit natuurgrijze leien van SVK

Vlamingen worden geboren met een baksteen in de maag. Uitzondering op deze regel is Sven Moreels met zijn woonst House M. Voor deze paalwoning aan de Schelde in het Oost-Vlaamse Oudenaarde-Eine koos hij, samen met CAAN architecten (Gent), voor een bedekking met leien van de nok tot de fundering. Geen baksteen dus, wel de Ardonit natuurgrijze lei van SVK.
Vlamingen worden geboren met een baksteen in de maag. Uitzondering op deze regel is Sven Moreels met zijn woonst House M. Voor deze paalwoning aan de Schelde in het Oost-Vlaamse Oudenaarde-Eine koos hij, samen met CAAN architecten (Gent), voor een bedekking met leien van de nok tot de fundering. Geen baksteen dus, wel de Ardonit natuurgrijze lei van SVK.




Ingenieur-architect Roel Cocquyt van CAAN architecten: “House M is een eerder traditionele eengezinswoning met een standaard bouwprogramma en dito eisen van de bouwheer. Toch is het project bijzonder te noemen door de omgeving en het bouwperceel.” House M is gelegen aan de Misweg in Oudenaarde-Eine, op een perceel dat afhelt naar achteren toe en dus lager ligt dan het straatniveau. Daarbij komt dat het terrein aan valleigebied grenst aangezien de Schelde zich een weg baant op nauwelijks 200 meter. “Na onderzoek bleek dat we te maken hadden met een zeer drassige en slechte ondergrond, te wijten aan de nabijheid van de Schelde. Daardoor hebben we geopteerd voor de combinatie van houtskeletbouw en paalfunderingen. De woning staat nu hoger dan de straat en de paalfunderingen worden ook doorgetrokken in het interieur.”




Naadloze overgang

De nabijheid van het valleigebied heeft ook de vormgeving van de woning beïnvloed. “We waren beperkt qua afwijkingen op de bouwvoorschriften. Vandaar de keuze voor een eerder klassiek hellend dak,” aldus Cocquyt. Het uniforme en ietwat bijzondere uiterlijk van House M vloeide voort uit die beperkingen. “Door de verplichting tot een hellende bedaking viel ons oog snel op de natuurgrijze leien van SVK. Een monoliet volume waarbij de dakbedekking naadloos overliep in de gevelbekleding, dat was voor ons van belang. Daarom hebben we ook voor de gevels geopteerd voor een materiaal dat men eerder met dakbedekking associeert.”




Schubbenhuid

Naast de uniformiteit gaven ook de vorm en de kleur van de natuurgrijze lei de doorslag volgens Cocquyt. “Het gebruik van ruitleien zorgt voor een leuke textuur die doet denken aan een schubbenhuid. Daarbij beschikken de natuurleien over een kleurnuance die de schubbenwerking extra in de verf zet, en die onze voorkeur wegdraagt ten opzichte van de meer egaal gekleurde leien. Na verloop van tijd worden de natuurleien grauwer, maar dat verouderingseffect geeft net extra cachet aan de woning. De bouwheer was mits enkele bezoeken aan gelijkaardige projecten zeer vlug gewonnen voor een woning die uit de band springt.”




Massief blokje leien

Eigenaar van House M Sven Moreels was vrijwel meteen te vinden voor het idee. “De architect omschreef het als een massief blokje leien met een strakke en bijna naadloze bekleding. En als je het uiteindelijke resultaat ziet, hadden ze het bij CAAN architecten bij het rechte eind. Het is eens iets anders dan al die bakstenen huizen,” vindt Moreels. De opleveringsdatum dateert van 2008, en ruim vijf jaar later is de bouwheer nog steeds overtuigd van de keuze voor de Ardonit-leien. “De leien veranderen subtiel doorheen de jaren en lijken welhaast te leven. De invloed van de weerelementen heeft gezorgd voor een natuurlijke structuur. In ’t begin waren de leien cleaner, nu beschikken ze over een ietwat grauwere patina.”




Sven Moreels onderstreept het belang van een goede architect bij dergelijke projecten. “Het bureau CAAN architecten stond ons bij met raad en daad, met de nodige ervaring op zak. Ze hebben er dan ook voor gezorgd dat alles mooi aansluit door een correcte keuze van accentkaders rond de ramen en subtiele hoekprofielen. Daardoor is er sprake van een doorlopende kleurschakering zonder abrupte onderbrekingen.”




Technisch

De ruitvormige, natuurgrijze en ongesatineerde Ardonit-leien van SVK (40x40cm) hebben een dikte van 4 millimeter, wegen circa 1,3 kg per stuk en zijn voorhanden in een dakvariant (overdek 10 cm) en een gevelvariant (overdek 5 cm). Voorts beschikken de leien over een brandreactie klasse A2-s2, d0 (volgens EN 13501-1). Daarbij staat het vezelcement garant voor levendige en natuurlijk kleurvariaties. Het gemiddelde breukmoment ligt ook een stuk hoger dan de minimale waarde die de norm voorschrijft. Door de voorgeboorde gaten kan de plaatser de Ardonit-leien meteen op het lattenwerk nagelen. Hij geniet dus van precies gepositioneerde gaten en verliest geen tijd met boren.
Deel dit artikel:
Onze partners