Uniscan spotprogramma van ERCO siert galerijen en musea: optimale focus en sobere uitstraling

Bij de nieuwe Uniscan spots kiest ERCO voor de maximale lichtkwaliteit in combinatie met het compacte, versoberde design. Daarmee richt Uniscan zich op de wensen van kunstgalerijen en musea. De consequente, modulaire opbouw van de spots maakt zowel de zeer specifieke configuraties mogelijk, maar ook de uiterst flexibele 'Alleskunner': bijvoorbeeld met Tunable white, zoomlens en draadloze besturing via Casambi Bluetooth.

Van schilderijen, fotografie of beeldhouwwerken in alle formaten tot en met ruimtevullende installaties en het gebruik van elektronische media: de verschijningsvormen van kunst waren nog nooit zo veelzijdig als tegenwoordig. Daarom komen commerciële kunstgalerijen net als musea voor speciale uitdagingen te staan voor wat betreft de verlichting. Ze hebben lichtwerktuigen nodig die in de meest uiteenlopende situaties kunstwerken optimaal presenteren en de gewenste sfeer scheppen – zo compact en flexibel mogelijk, en gemakkelijk in gebruik. Juist voor dergelijke vereisten heeft ERCO met Uniscan een nieuwe, net zo veelzijdige als toegankelijke familie van spots, breedstralers en wallwashers voor montage op spanningsrails ontwikkeld.

Flexibiliteit is de sleutel

Spanningsrailsystemen voor spots zijn de eerste keus als infrastructuur voor de verlichting van galerijen en tentoonstellingen. Gebruikers kunnen de positie en uitlijning van de armaturen te allen tijde snel en eenvoudig veranderen. Uniscan biedt daarbij andere, beslissende vrijheden: de modulaire opbouw met verwisselbare Lens Units maakt naderhand de aanpassing van de lichtverdeling mogelijk. Voor individueel of groepsgewijs dimmen van de armaturen is een reeks methoden beschikbaar; van de draairegelaar aan de armatuur tot en met de draadloze regeling via Casambi Bluetooth. En ook de kleurtemperatuur kan door variabele technologieën, zoals tunable white of RGBW, worden aangepast om lichtkleuren traploos op expositiestukken af te stemmen of om bijzonder sfeervolle effecten te creëren. Voor de subtiele correcties van de kleurtemperatuur zijn bovendien filters als toebehoren verkrijgbaar.

Daardoor biedt het Uniscan programma enerzijds de mogelijkheid om ook voor specifieke vereisten een productoplossing op maat te configureren: uit drie maten van XS (∅ 32mm) via S (∅ 60mm) tot M (∅ 92mm), zes vaste lichtkleuren, de Lens Units in 12 lichtverdelingen alsmede de diverse dimopties. Anderzijds omvat deze de extreem variabele 'Alleskunner' die het afstellen van de verlichting voor een nieuwe tentoonstelling comfortabel maakt en snel realiseert – bijvoorbeeld met de combinatie van zoomlens en tunable white. Op locatie kan de fijnafstelling van lichtsterkte en lichtkleuren van de spots met Casambi Bluetooth comfortabel via de app op de tablet of smartphone worden uitgevoerd.

spel van licht en schaduw

Ondanks de flexibiliteit van het systeem sluiten Uniscan spots geen compromis voor wat betreft de lichtkwaliteit. Dankzij de minimale luminanties bieden de heldere Darklight-lenzen aan de lichtuittreding een zeer groot visueel comfort. Met slechts één lichtpunt genereren de spots bovendien een gedefinieerde, gelijkmatige lichtbundel en een precieze schaduwwerking voor licht van museumkwaliteit. De lichtstromen van 272 lumen in maat XS tot 2673 lumen in maat M zijn perfect afgestemd op de typische ruimteverhoudingen in galerijen en tentoonstellingen met plafondhoogtes tot en met 5 meter. In de vorm van contourenspots en lens-wallwashers omvat het Uniscan programma ook de gespecialiseerde werktuigen die in de lichtplanning voor een effectieve enscenering van kunstwerken worden geapprecieerd.

drie adapters, drie toepassingsscenario's

Het cilindrische design van Uniscan sluit aan op de klassieke spot-archetypen. Het integreert bescheiden in de meest uiteenlopende architecturen en overtuigt in detail met precieze, robuuste mechanica alsmede uitgebalanceerde proporties. Net als andere actuele spotprogramma's van ERCO omvat Uniscan drie productfamilies die zich door verschillende spanningsrailadapters onderscheiden: Uniscan InTrack beschikt over een extra vlakke adapter die afsluitend op de 3-fasen-spanningsrail aansluit. Een Multi Dim bedrijfsapparaat maakt de besturing via DALI, Push Dim of fase mogelijk. Bovendien zijn in de vorm van verwisselbare add-on units aan het armatuurhuis een handmatige draairegelaar (On-board Dim) of draadloze adapter voor Zigbee resp. Casambi Bluetooth beschikbaar. Uniscan 48V is geschikt voor Minirail spanningsrails en benut zo het potentieel van de miniaturisering optimaal. Hier omvatten de besturingsopties On-board Dim, Zigbee alsmede Casambi Bluetooth die via een gateway ook aan DALI kan worden gekoppeld. Uniscan OnTrack is door de transadapter voor 3-fasen-spanningsrail compatibel met veel bestaande, dimbare verlichtingsinstallaties – en is dus geschikt voor uitbreiding nadien.

Bron: ERCO
Deel dit artikel:
Onze partners