Urban Platform realiseert met project Waterloo 18 sociale woningen en gemeentelijke voorzieningen in Elsene

De BGHM, de openbare vastgoedmaatschappij BinHôme en de gemeente Elsene hebben recent een nieuw gebouw met 18 sociale woningen en ruimtes voor gemeentelijke diensten ingehuldigd: het project Waterloo. De nieuwe bewoners zijn al begonnen met te verhuizen naar hun kwaliteitsvolle en energiezuinige woningen. Het nieuwe gebouw werd ontworpen door het Brusselse architectenbureau Urban Platform en heeft een sterke visuele architecturale identiteit, met zijn verticale muren van witte baksteen, brede openingen, erkers met zwarte kozijnen en uitstekende balkons.

Het nieuwbouwproject Waterloo omvat de bouw door Jacques Delens van 18 woningen, ruimtes voor de gemeentelijke groen- en netheidsdienst en een ondergrondse parkeergarage voor auto’s en fietsen. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt dichtbij alle voorzieningen. Het project ligt op de Waterloolaan, niet ver van de Louizalaan en het Brugmannplein, op het terrein van een voormalige opslagruimte van de groen- en netheidsdienst van Elsene. Het wordt omringd door gebouwen van verschillende types en hoogtes en ligt vlakbij de speeltuin Renier Chalon.

Gemeenschappelijke moestuinen

Om optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht, de privacy van de bewoners te waarborgen en verschillende stedelijke convergentiepunten te verbinden, is het volume vormgegeven als een sculptuur. Verticale openingen in het gebouw creëren nieuwe binnengevels, waardoor het geheel een lichte en luchtige uitstraling krijgt. De zoektocht naar een eigentijdse en contextuele architecturale taal heeft geleid tot gevels die worden doorbroken door asymmetrisch geplaatste verticale openingen, wat zorgt voor een subtiel spel van verhoudingen. De gevels stralen een dynamiek uit, maar blijven ingetogen en in harmonie met de omliggende bebouwing.

De gemeentelijke voorzieningen, gehuisvest in een hangar die zichtbaar is vanaf de straat, zijn flexibel ontworpen om een toekomstige herbestemming mogelijk te maken. Om de kwaliteit van het uitzicht te waarborgen, is de hangar voorzien van een groendak met gemeenschappelijke moestuinen, een nieuwe groene ruimte en een tuin die de interactie tussen de bewoners bevordert.

Verscheidenheid aan woningtypes

Het gebouw voorziet in de behoeften van zowel alleenstaanden als grote gezinnen dankzij een gevarieerd aanbod van woningtypes. Het bestaat uit 14 sociale woningen en 4 woningen voor middeninkomens verdeeld over 7 verdiepingen: zes appartementen met 1 slaapkamer (waarvan één voor mensen met beperkte mobiliteit), zes appartementen met 2 slaapkamers, vier appartementen met 3 slaapkamers en twee appartementen met 4 slaapkamers.

De woningen, met veel ramen die voor veel natuurlijk licht zorgen, hebben allemaal een buitenruimte met een terras. Ze beschikken ook over performante isolatie en ventilatie en goede energieprestaties, in overeenstemming met de huidige eisen. In het binnenste gedeelte van het huizenblok wordt het geheel vervolledigd door een gemeenschappelijke tuin waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Samen met het groene dak van het gemeentelijke depot zal het een koelte-eiland vormen op warme dagen.

Gemeentelijke voorzieningen

De gemeentelijke ruimtes hebben een aparte ingang en bevinden zich op de begane grond en een deel van de eerste verdieping. De kantoren zijn bewust aan de voorkant van het gebouw geplaatst om een venster op de buurt te bieden en tegelijkertijd een gemakkelijke visuele controle van het komen en gaan mogelijk te maken.

Doordat de gemeentelijke ruimtes zich situeren op de eerste twee verdiepingen, kunnen de bovenste verdiepingen benut worden door woningen. Zo kunnen de bewoners genieten van een mooi uitzicht op de omgeving, onder andere op het park. Achteraan het gebouw bevindt zich een luifel bedekt met een prachtig groendak. De twee functies, wonen en gemeentelijke voorzieningen, zullen zo harmonieus naast elkaar kunnen bestaan.

Bron: BGHM & Urban Platform
Deel dit artikel:
Onze partners