Vakwerk in gipskarton bekroond

450 aanwezigen maakten de uitreiking van de awards op de tiende editie van de Saint-Gobain Gypsum International Trophy in het Zofin Palace in Praag mee. Achttien jaar na de eerste editie in Parijs, is het grootste internationale evenement voor vakmanschap en creativiteit rond gipsplaatsystemen behoorlijk gegroeid: 89 projecten uit 35 landen werden dit jaar genomineerd. In 1998 ging het nog om 20 projecten uit 15 landen!

De divisie Gypsum van Saint-Gobain, actief in 60 landen over de hele wereld, wil plaatsers van gipsplaten en professionele stukadoors een duwtje in de rug geven. Om de twee jaar worden de beste klanten uitgenodigd voor een grootschalige internationale wedstrijd. Dit jaar werden 14 Awards uitgereikt: de Grote Prijs, de Prijs van de Voorzitter én telkens twee prijzen in zes door de organisator gekozen categorieën: de plaatsing van gipsplaten, bouwpleisters, innovatie en duurzaamheid, de zorgsector, scholen en hotels, de residentiële en de commerciële sector. In elke categorie wees de jury een winnaar aan en ging er een tweede prijs of een eervolle vermelding naar een tweede finalist die zich had onderscheiden. De technische vaardigheid en knowhow van de vakmensen, de kwaliteit, het budget en de esthetiek van de uitgewerkte oplossing maken deel uit van de evaluatiecriteria van de jury, die alle kandidaten ontmoette tijdens een individuele en onderbouwde presentatie van elk project. De prijzen werden uitgereikt in een feestelijke en speelse sfeer, waarbij het chauvinisme en het ‘nationalisme’ van internationale voetbalwedstrijden nooit veraf leken. We geven u graag een overzicht van de laureaten per land.

 

Grote onderscheiding voor West-Europa

De West-Europese landen kregen duidelijk het grootste stuk van de taart! Dat hoeft niemand te verbazen, aangezien daar de knowhow en de ervaring het best en het langst ingeburgerd zijn. Frankrijk werd de Prins van Europa: de Grote Prijs ging naar de Philamornie de Paris: een gedurfd project van Jean Nouvel (aannemer: Ile de France Plâterie). De Award in de categorie Bouwpleisters was voor de renovatie van de katholieke kerk van Gerstheim in de Elzas (aannemer: Werey & Stenger). De Stichting Louis Vuitton van architect Frank Ghery (aannemer: Isolation 2000) won de Award in de categorie Gipsplaten.

De tweede plaats was voor Duitsland, dat twee keer in de prijzen viel. De Award in de Commerciële Sector ging naar het restaurant H’ugo’s Restaurant Bar Lounge in Stuttgart (aannemer: Heinrich Schmid GmbH & Co.). De Award in de Zorgsector, Scholen en Hotels ging naar hotel Schloss de Montabaur (aannemer: G+K Trockenbau GmbH).

Nederland haalde de Award binnen in de categorie Innovatie en Duurzaamheid, dankzij Theater De Stoep (aannemer: Accompli Afbouw BV). De Award in de categorie Residentiële Gebouwen was voor Zwitserland, waar woongelegenheid werd gecreëerd in een oude spinnerij (aannemer: SA.MA Gipserei + Fassaden GmbH).

 

Een groeiland als partner

Het Marriot hotel (aannemer: Interiors Design Decorators PVT Ltd) in Andheri, een stad in de buurt van de internationale luchthaven van Mumbai in India, werd bekroond met de Prijs van de Voorzitter. De jury roemde de uitstekende samenwerking tussen de aannemer en de firma Saint-Gobain, die resulteerde in tal van hoogwaardige technische oplossingen. Ze had ook lof voor de lokale vakmensen, die de nieuwe droogbouwproducten van Saint-Gobain vlot hanteerden en zo braken met de lokale traditie van vochtige bepleistering.

 

Veelbelovende bedrijven

De  ‘runners-up’ in de zes categorieën haalden de tweede prijs. Het ging om aannemers die zich toch van de andere finalisten wisten te onderscheiden. Met uitzondering van Egypte, de runner-up in de categorie Gipsplaten voor het hotel Kempinski in Caïro, gingen de eervolle vermeldingen (net als de Awards) voornamelijk naar West-Europese landen. In de categorie Gipskarton werd het Verenigd Koninkrijk tweede met de Kunstgalerij Whitworth in Manchester. De tweede prijs in de categorie Commerciële Sector werd overhandigd aan Oostenrijk, voor de renovatie van kantoorgebouw Raiffesein Multi-Purpose Center Raaba. Ook Ierland liet zich niet onbetuigd en werd runner-up in de Residentiële Sector met de renovatie van het St John’s College. Denemarken legde met de Business Academy Aarhus beslag op de tweede plaats in de categorie Zorgsector, Scholen en Hotels. Last but not least: de Belgische firma Gestrab werd met het zwembad in Ans tweede in de sector Innovatie en Duurzaamheid.

 

De Belgische prijs

Het nieuwe zwembad in Ans, een buitengemeente van Luik, is het werk van de Franse architect Jean-Michel Ruols. Die gaf de voorkeur aan een functionele en tijdloze architectuur waarin duurzaamheid en esthetiek een centrale rol kregen. De binnenmuren werden afgewerkt met Aquaroc-platen, die oorspronkelijk bedoeld zijn om te betegelen. In dit specifieke project bleven de platen echter zichtbaar, waardoor de wanden er uitzien als van ‘ruw beton’. Na de markeringen op de platen te hebben weggeschuurd, plaatste Gestrab ze in een strikt patroon en fixeerde ze met lijm en schroeven aan de randen. Die hechtpunten werden daarna verborgen onder dunne profielen in roestvrij staal. De jury waardeerde het innoverende en duurzame karakter van de ronduit originele toepassing. De oplossing beantwoordde niet alleen aan de opgelegde technische criteria, maar  leverde ook een onverwacht fraai resultaat op.

Deel dit artikel:
Onze partners