Valérie Van Gucht (Aeon): “Overstap naar Archicad betekende meer rendement”

Aeon architecten uit Geraardsbergen werkt al geruime tijd met Archicad. Het kleinschalige bureau heeft inmiddels dan ook zijn hele workflow toegespitst op de BIM-software en zijn toebehoren. “Werken met Archicad heeft ons rendement enorm doen stijgen. Het is écht geen klucht te stellen dat de foutenmarge er veel kleiner door wordt”, stelt medezaakvoerder Valérie Van Gucht.

“De keuze voor Archicad was weloverwogen”, legt Van Gucht uit. “We wilden met ons bureau sneller en efficiënter werken en een vlottere manier van intern en extern communiceren implementeren en geloofden dat Archicad ons daarbij kon helpen. Vandaag kunnen we stellen dat we dat doel zeker hebben bereikt. Simpel gezegd verschuif je, door alles vooraf te modelleren, de problemen van de werf- naar de ontwerpfase, waardoor je er nog tijdig op kunt anticiperen en werfproblemen aanzienlijk worden gereduceerd, zo niet uitgesloten. Het is écht geen klucht te stellen dat de foutenmarge in een bouwproject veel kleiner wordt. Daardoor is onze rendabiliteit natuurlijk enorm naar omhoog gegaan.”

Het kleinschalige bureau uit Geraardsbergen heeft zijn hele workflow dan ook toegespitst op de BIM-software waarvoor KUBUS exclusief verdeler is in ons land. “Het is bij ons essentieel dat iedereen dezelfde modelleermethodiek toepast. We hebben een eigen template ontwikkeld om in te werken en iedereen moet die ook gebruiken. Iedereen moet dezelfde workflow volgen, daar zijn we vrij strikt in. Wij denken dat dat moet als je een rendabel bedrijf wil zijn.”


Pointclouds

Die workflow laat zich samenvatten als volgt: wanneer het gaat om een verbouwing, laat Aeon architecten eerst een pointcloud maken. In dezelfde fase beginnen de architecten in Archicad al te werken met Teamwork. In de (voor)ontwerpfase – of meteen, wanneer het niet om een renovatieproject gaat – wordt ook gewerkt met BIMx om virtueel door het model heen te lopen en met Twinmotion om renders te genereren. In de uitvoeringsfase worden er vaak nog IFC-modellen geïmporteerd in het bestaande model – vooral van de HVAC of de structuur/stabiliteit – en wordt ook data uitgewisseld met aannemers om die dan weer te implementeren in Archicad. Sinds ongeveer een jaar werkt Aeon architecten ook met BIMcloud as a Service gecombineerd met BIMx om rechtstreeks naar Archicad te kunnen communiceren vanop de werf.

Volgens Van Gucht wordt door het gebruik van Archicad en de aanverwante programma’s in elk van die fases tijdswinst geboekt. “In verbouwprojecten laten wij de pointcloud van de bestaande toestand aanleveren door een externe partij. Dat is in vergelijking met alles zelf opmeten wel een meerkost, maar die wordt ruimschoots gecompenseerd doordat wij op het bureau andere dingen kunnen doen terwijl het gebouw gescand wordt. Wij zweren bij zo’n pointcloud omdat we dan altijd een ‘point zero’ hebben om eventueel naar terug te gaan wanneer er in het ontwerpproces eens iets fout loopt. Daarnaast kan je in zo’n pointcloud ook andere punten meenemen dan die in het gebouw zelf, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de tuinmuur van de buurman, die later nog belangrijk kunnen zijn. Ten slotte kunnen potentiële stabiliteitsproblemen ook vroeger worden ontdekt – dat hebben we zelf al mogen ondervinden. Al die genoemde zaken betekenen ook weer tijdswinst.”


Teamwork

“Door elk project om te zetten naar een Teamwork-bestand moeten er veel minder e-mails – een omweg – worden verstuurd tussen de collega’s en hoeft er ook minder te worden vergaderd. Werkreserveringen en modelwijzigingen worden via de BIMcloud over alle projectleden verspreid. In ons specifieke geval is dat zeer handig: wij zijn een klein kantoor en verwachten dat onze medewerkers in elk project kunnen inspringen – het is bij ons niet zo dat iedere werknemer alle verantwoordelijkheid heeft over één project. Het betekent opnieuw meer efficiëntie. Zelf ben ik trouwens niet altijd op kantoor waardoor ik soms geen (goede) internetverbinding heb. Dan komt de Travel Pack-functie handig van pas: ik kan aanpassingen doen aan het model in een offline kopie van het Teamwork-project, bijvoorbeeld op een werf, en die dan later importeren in het project.”

“Om conflicterende elementen in het ontwerp zeker te vermijden, passen wij ook altijd Collision Detection toe in Archicad. Dat is minder uitgebreid dan de software Solibri, maar wel goedkoper en voor kleine bureaus dus zeker een dankbare tool. Uiteraard doen we ook nog altijd een visuele controle. We gebruiken de Issue Manager om over die conflicten te communiceren, in plaats van er buiten Archicad over te moeten mailen of samenzitten, wat ons ook weer tijd bespaart. Ook Schedules gebruiken we als controlegereedschap.”

De tijdbesparende voordelen van een BIM-model op de werf zijn inmiddels bekend. Als het model finaal is en de werf kan starten maken de aannemer en Aeon architecten terplekke gebruik van BIMcloud as a Service. “Gecombineerd met BIMx als extra visuele tool voor de techniekers”, vertelt Van Gucht nog.


“Zet gewoon de stap”

Voor wie nog twijfelt om te beginnen werken met Archicad heeft Van Gucht nog een laatste tip. “Veel mensen durven de stap naar iets totaal nieuws niet zetten. Onbekend, onbemind, en dat is menselijk. Maar wij kunnen op basis van onze eigen ervaringen echt wel zeggen dat de overstap loont. Je zal even tijd verliezen wanneer je met de software leert werken, maar die win je na die studie- en leerfase dubbel en dik terug!”

Valérie Van Gucht getuigde over de overstap naar Archicad in een webinar van KUBUS in de reeks BIMmers aan het woord. In die reeks geeft de exclusieve verdeler van Archicad architecten(bureaus) die in een recent of verder verleden de overstap maakten naar Building Information Modeling of BIM en daarbij kozen voor Archicad als software, een podium om te duiden hoe die nieuwe manier van ontwerpen hun leven veranderd heeft.

Wie benieuwd is naar wat de meerwaarde voor Archicad kan zijn voor zijn kantoor kan een persoonlijke demo inplannen via deze link en het zo ontdekken.

Deel dit artikel:
Onze partners