Thierry Lazzerini is afgevaardigd bestuurder van Plasturgie Lazzerini, het bedrijf dat zijn vader meer dan 50 jaar geleden oprichtte. De onderneming ziet zich geruggesteund door een dertigkoppige equipe en heeft onlangs geïnvesteerd in een nieuw en groter pand in Strépy-Bracquegnies. De specialiteit van het huis? Plasturgie. Deze term verwijst naar de verwerkingsindustrie van plastic materialen of kunststof, net zoals metallurgie staat voor metaalbewerking.
Sinds zijn oprichting werkt het bedrijf met polyester versterkt met glasvezel. Studie naar en het ontwerp van producten worden binnenshuis uitgevoerd alvorens de kleine of grotere series in productie gaan zoals gevraagd door de opdrachtgever. Men mag hier spreken van industriële productie: ontwikkelingstechnieken met een industriële insteek staan open voor een verbetering van het proces en garanderen de eeuwigdurende zoektocht naar topkwaliteit.
Van rusthuizen tot themaparken
Het scala aan toepassingsmogelijkheden van dit compositiemateriaal zorgt ervoor dat het bedrijf aan de slag kan in diverse sectoren, gaande van de productie van aangepaste badkamers in rusthuizen tot de ontwikkeling van douchecabines op luxueuze cruiseschepen, decors in pretparken of modulaire woningen. Het cliënteel van Plasturgie Lazzerini situeert zich voornamelijk in België, maar voor sommige opdrachten trekt het bedrijf ook de landsgrenzen over.
Afdichting met kennis van zake
Naast de familiale plasturgiespecialisatie heeft het bedrijf zich ook toegespitst op afdichtingstechnieken met Triflex-producten. Platformen, terrassen of parkings genieten daardoor een opmerkelijk langere levensduur. “We zijn uiterst tevreden met de goede relatie die heerst tussen ons bedrijf en Triflex België. De producten voldoen aan onze hoog gestelde eisen waardoor de klant telkenmale tevreden is. Andere producten hebben we getest, maar ze komen niet tegemoet aan onze vraag naar kwaliteit,” vertelt Thierry Lazzerini.
Wat is de link tussen plasturgie en afdichtingswerken? “De chemische processen zijn vergelijkbaar,” stelt Lazzerini. “Beide activiteiten gaan van start met een doek en een vloeibaar materiaal dat moet uitharden. De uitvoeringsstrategie voor plasturgie in het atelier of afdichtingswerken op locatie zijn soortgelijk.”
“Momenteel maken de afdichtingswerken slechts een klein deel uit van onze dagelijkse werking. Dat is echter niet altijd zo geweest en we willen deze activiteit dan ook vaker gaan uitvoeren om zo terug een grotere speler te worden in dit marktsegment. Plasturgie en afdichtingswerken zijn twee metiers die elkaar goed aanvullen. In de plasturgiesector kunnen we momenteel terugvallen op lange termijncontracten. De afdichtingsactiviteiten overbruggen de gaten tussen deze contracten. De kracht van onze onderneming gaat dan ook schuil in de flexibiliteit van de werknemers die dankzij hun kennis van zake probleemloos overschakelen van de ene techniek naar de andere,” besluit Lazzerini.