Raam- en deurenfabrikant Deceuninck is zich bewust van haar impact op het milieu. Daarom focust het bedrijf meer dan ooit op het hergebruik van materialen, het minimaliseren van de afvalproductie en het beperken van haar CO2-uitstoot. Via verschillende initiatieven draagt het haar steentje bij tot een duurzamere toekomst.
Voor Deceuninck gaat het recycleren van materiaal veel verder dan enkel het ophalen. De gerecycleerde materialen verwerken en hergebruiken, sluit voor het merk de kringloop van pvc-afval. Deceuninck verzamelt al enige tijd post-consumer afval via een partnerschap met inzamelpunten in België. Deze service is voor Belgische klanten uitgebreid met de GoBag-oplossing, een gebruiksvriendelijke big bag-service die installateurs ontlast en aanmoedigt om meer afval in te zamelen. Per maand wordt er via deze dienst zo’n 70-ton opgehaald.
Door afval van sloop- en renovatiewerken in te zamelen, verhoogt de groep de capaciteit van hun recyclagefabriek, namelijk 40.000 ton. Dit komt overeen met zo’n twee miljoen ramen die niet worden weggegooid of verbrand. Bovendien kan pvc minstens 8 keer worden gerecycleerd zonder zijn mechanische eigenschappen te verliezen. Met een levensduur van 35 jaar bereikt de potentiële levenscyclus van kunststof materialen dus minimaal 280 jaar.
“Door onze maximale recyclagecapaciteit op te trekken en drie nieuwe granulaatlijnen te plaatsen, hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt: de kaap van 100.000 ton gerecycleerde ramen. Onze profielen bestaan voor vijftien procent uit gerecycleerd materiaal en voor de projectmarkt hebben we zelfs het 100% gerecycleerd profiel Phoenix. Zo zetten we telkens meer stappen richting een toekomst waarin het gebruik van gerecycleerd materiaal de norm wordt”, zegt Celine De Waele, Group Sustainability Manager bij Deceuninck.
Deceuninck heeft enkele SBTi goedgekeurde doelstellingen vastgesteld. Zo wil het op korte termijn de absolute broeikasgasemissies van directe emissies en energieaankoop tegen 2030 verminderen met 60% ten opzichte van basisjaar 2021. Verder engageert het bedrijf zich ook om de broeikasgasemissies van waardeketenemissies met 51,6% te verminderen per ton productie in dezelfde periode. Het doel is om al deze emissies tot nul te herleiden tegen 2050.
“We zitten op koers om de vooropgestelde doelen te bereiken. Vorig jaar hebben we 37.000 ton CO2 uitstoot vermeden. Dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van zo’n 4.900 Europeanen”, verduidelijkt Celine De Waele, Group Sustainability Manager bij Deceuninck.
Naast de recyclagefabriek en de uitstootdoelstellingen, zet Deceuninck ook in op groene energie. In 2023 werden er 7.360 zonnepanelen extra geplaatst in de hoofdzetel in Gits, waardoor het totaal op 10.140 zonnepanelen komt. Hiermee zet Deceuninck ongeveer 20% van hun lokale stroombehoefte om naar groene energie. Dit kan vergeleken worden met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 900 Vlaamse gezinnen.
“Duurzaamheid zit in ons DNA. Door te investeren in recycling, emissiereductie en productinnovatie bouwen we niet alleen aan een duurzame toekomst voor ons bedrijf, maar dragen we ook bij aan een betere wereld voor toekomstige generaties. Elke raam telt in onze missie voor een groenere planeet”, besluit Celine De Waele.