Vande Moortel levert ecologische bakstenen voor Spoor 56: dagbegeleidingscentrum voor jongeren

Vande Moortel levert ecologische bakstenen voor een begeleidingscentrum. Zo poogt Vande Moortel samen met Baro Architectuur een thuis te creëren voor de kwetsbare jongeren. 

Een huis en een thuis

Het basisuitgangspunt van Baro Architectuur bij dit ontwerp was een echte thuis te creëren voor kwetsbare jongeren en zo het gevoel van een instelling vermijden. Daarom werd een ruime woning gecreëerd met een indeling zoals een ééngezinswoning: inkomhal, woonkamer en keuken op het gelijkvloers, slaapvertrekken en badkamer op de eerste verdieping.

Om het huiselijke gevoel te laten primeren kregen de noodzakelijke administratieve diensten een aparte inkom. De voordeur van de woning geeft direct uit op de inkom en leefruimte, zo hoeven de jongeren bij het thuiskomen niet voorbij de administratie te lopen.

Een huis met een tuin

Het project huisvest zowel een woning voor het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) als een dagbegeleidingscentrum. Om een huiselijke sfeer te bekomen, is het contact met de tuin vanuit de leefruimtes, van zowel het CKG als het dagbegeleidingscentrum, van essentieel belang. Daarom kozen de architecten ervoor het gebouw een half verdiep in het terrein te schuiven, zodat beide functies optimaal contact houden met de groene omgeving. Hierdoor wordt een bel-etage woning gecreëerd waarbij het gelijkvloers op een halve verdieping boven het terrein gebouwd wordt. In deze beletage
huisvest het residentiële opvanghuis.

Het tweede luik, het dagbegeleidingscentrum, is een halve verdieping in het terrein verdiept. De tuin werd deels uitgegraven om een maximaal zonlicht toe te laten en uitzicht vanuit de leefruimtes te garanderen. Er ontstaat hierdoor een zachte, glooiende overgang tussen leefruimte en tuin.

Een split-level

Door het organiseren van de leefruimtes op verschillende niveaus ontstaat een split-level woning. Op de verdiepingen, waar de slaap- en badkamers zijn, zorgt deze split-level voor een gevoel van kleinschaligheid en huiselijkheid. Baro Architectuur vermijdt lange slaapgangen maar creëert verschillende kleinere klusters van een 4-tal kamers per zone.

De split-levels brengen ook een speelse variatie in het bouwvolume. Verschuivende volumes, terugspringende gevelvlakken... dit alles draagt bij tot een vormentaal die past in de context van de omliggende grote villa’s. De raamopeningen van het administratieve gedeelte zijn zo gepositioneerd dat deze zone niet afleesbaar is in de gevels. Zo creëert Baro een gebouw met de uitstraling van een grote woning.

Ecologische baksteen

Om de villa-stijl te benadrukken koos Baro voor een baksteen in het ecologische Brick7-formaat, Nature7 Brick M in verschillende metselverbanden, in combinatie met betonnen dorpels en luifels die de ingangen accentueren en het lijnenspel vervolledigen. De opvallende geel genuanceerde baksteen gecombineerd met betonnen dorpels en luifels benadrukken de villa-stijl. De bakstenen van Vande Moortel zijn ecologisch geproduceerd met 30 procent minder uitstoot, efficiënter transport en minder energiegebruik tijdens de productie. 

Deel dit artikel:
Onze partners