Hevige regenval of langdurige droogte: deze twee uitersten onderstreepten de afgelopen jaren meermaals de klimaatverandering. Het is tijd voor actie, zo beseffen ze ook bij Vandersanden. De fabrikant heeft al geruime tijd infiltrerende verhardingsopties in zijn gamma die regenwater vasthouden op de plek waar het valt en het vertraagd afvoeren. Vandersanden bundelde al zijn ervaring in een ruim veertig pagina’s tellend kennisdocument voor ontwerpers die streven naar een klimaatadaptief project. Van materialen en concepten tot en met plaatsing en onderhoud.
In de strijd om de klimaatverandering tegen te gaan is een grote rol weggelegd voor de openbare ruimte. Waar vroeger het credo heerste om hemelwater zo snel mogelijk af te voeren, moeten we nu proberen om het water zoveel mogelijk vast te houden op de plek waar het valt of anders het vertraagd af te voeren. “Infiltrerende verharding is daarbij een belangrijke factor”, stelt Kris Van Duyse, Commercial Director Pavers bij Vandersanden. “Onze Drainflow®-oplossingen gaan dankzij verbrede voegen de watertafel op peil houden tijdens droge periodes en in tijden van overstroming zoveel mogelijk water bufferen op eigen terrein.”
WATERDOORLATEND VERSUS WATERPASSEREND
Er zijn twee types infiltrerende verharding: waterpasserende en waterdoorlatende verharding. Een waterdoorlatende klinker is poreus. Het regenwater zakt door de stenen zelf en via de voegen in de onderliggende lagen. Waterpasserende bestrating bestaat uit ‘dichte’ stenen en infiltreert het regenwater via de voegen. Drainflow® is de benaming van waterpasserende gebakken straatstenen, ontwikkeld in meer dan tien kleuren. De infiltratie van regenwater tijdens extreme piekbuien gebeurt via verbrede voegen die gevuld worden met een hard gesteente zoals split of basalt.
Qua onderhoud is het van groot belang dat je na verloop van tijd de voegen volledig vernieuwt om vuil te verwijderen en een maximale infiltratie te garanderen. “Met Drainflow® beschik je over een hard gebakken kleiklinker geschikt voor zware belasting”, legt Van Duyse uit. “Door middel van afstandshouders creëren we een verbrede voeg van 3 millimeter tot 6 millimeter waardoor we ruimschoots voldoen aan de vaak door opdrachtgevers vooropgestelde infiltratiesnelheid van 540 liter per seconde per hectare. In testomgevingen realiseerden we met Drainflow® zelfs een infiltratiesnelheid van ruim 1.100 liter per seconde per hectare.”
BODEMONDERZOEK
Waterpasserende bestrating is slechts een onderdeel van een integrale systeemoplossing. Elke wijk of dorpskern is anders. Elementen zoals grondwaterstanden, intensiteit van regenbuien of ondergrond bepalen mee de gepaste oplossing. De gewestelijke hemelwaterverordening geldt sinds 2 oktober 2023 in het Vlaamse gewest, maar provincies en gemeenten kunnen strengere regels afvaardigen voor hun grondgebied. “Het komt erop neer dat elke druppel water die op verharding valt, maximaal ter plaatse moet gehouden worden. En dat geldt zowel voor particulieren als voor openbare besturen.”
Maar vooraleer je gaat verharden is het belangrijk om te weten wat er in de ondergrond zit. Want waterpasserende bestrating plaatsen op een ondoordringbare laag heeft uiteraard geen zin. “Daarom laat je best eerst de waterdoorlaatbaarheid of K-waarde van de bodem bepalen door een gespecialiseerd studiebureau”, geeft Van Duyse als tip mee.
KENNISDOCUMENT ‘INFILTRERENDE VERHARDING’
Op zoek naar de nieuwste inzichten en meer tips over infiltrerende verharding? In een ruim 40 pagina’s tellend kennisdocument bundelt Vandersanden feiten, cijfers en tips. Van materialen en concepten tot en met plaatsing en onderhoud. Je kan het document hier downloaden.