Vandersanden wil smalle stenen laten uitgroeien tot de standaard

Vandersanden, het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa, zet dit jaar grote stappen in de productie van smalle stenen voor zowel gevels als bestrating. De baksteenproducent heeft met haar Together to Zero programma immers de ambitie om tegen2050 volledig CO2-neutraal te zijn.

Voor de smalle stenen wordt de gevelsteen versmald van zo'n 10 cm naar 7 à 7,5 cm. De baksteenproducent maakt al sinds jaren steenstrips van 2 cm, maar ondervindt dat velen ook nog steeds het vermetselen of verlijmen van gevelstenen verkiezen.

"Met de smallere gevelstenen, die zowel vermetseld als verlijmd kunnen worden, spelen we in op de vraag en dragen we bij aan de duurzame en circulaire ambities van de samenleving. Gevels blijven er ook langdurigmooi mee, en dat is voor ons echt cruciaal", aldus Annick Hulsman, Business Unit Marketeer Gevel bij Vandersanden.

Door gebruik te maken van smalle gevelstenen ontstaat er ook meer woon-en/of werkruimte, of plaats voor isolatie. Dankzij de dematerialisatie zijn er daarnaast 25 procent minder energie en grondstoffen nodig bij de productie van smalle gevelstenen, waardoorde CO2-uitstoot lager is. Het vertaalt zich ook in duurzamer transport, ergonomische voordelen bij de verwerkingop bouwwerven en een lichtere constructie. Doordat er minder energie en grondstoffen vereist zijn, daalt ook de prijs met zo'n tien procent ten opzichte van traditionele gevelstenen.

Slankere kleiklinkers helpen gemeenten en particulieren op weg naar een circulaire economie in 2050

Gemeenten en andere overheden hebben als doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Ook particulieren vinden circulariteit steeds belangrijker. Met de slankere kleiklinkers, draagt Vandersanden direct bij aan de totstandkoming van de circulaire economie. Voor de slankere collectie kleiklinkers is er namelijk een efficiënter gebruik van grondstoffen en energie. De baksteenproducent gebruikt daarvoor lokale rivierklei. Dat is een hernieuwbare grondstof, door het uit de uiterwaarden te winnen ontstaat er ook nieuwe natuur en biodiversiteit.

De mate van dematerialisatie bij de kleiklinkers hangt af van de toepassing van de stenen. Voor een rijweg kan bijvoorbeeld een steen van 7 cm hoog in plaats van de gangbare 8 cm hoog gebruikt worden. En voor een plein, voetpad of tuinpad kan voor kleiklinkers van 6 cm hoog gekozen worden. De slanke stenen zijn ook circulair. Ze gaan gemiddeld 135 jaar mee en kennen een hergebruik van nagenoeg 90 procent.

"Door het gebruik van slankere kleiklinkers dragen we concreet bij aan meer circulariteit en zetten we een volgende stap in de richting van CO2-neutraliteit.Neem bijvoorbeeld onze strengpers tuinbestrating, die hebben we vanaf dit jaar teruggebracht van 6,5 cm naar 6 cm hoog. Dat is 8 procent minder materiaal- en energieverbruik", stelt Bart Hesen, Business Unit Marketeer Bestrating bij Vandersanden.

Smalle stenen laten uitgroeien tot de standaard

Met de S-line® smalle gevelstenen en kleiklinkers zet de baksteenfabrikant in op dematerialisatie. Dat is een van de acht domeinen die Vandersanden heeft gedefinieerd om het bedrijf tegen 2050 richting CO2-neutraliteit te leiden.

Het familiebedrijf lanceerde daarvoor namelijk zijn Together to Zero duurzaamheidsprogramma. Dat focust op de verdere verduurzaming van de processen, producten, productiemethoden en fabrieken van Vandersanden. Dat betekent onder andere dat de baksteenproducentwaar mogelijk alternatieve en natuurlijke energiebronnen omarmt en het gebruik van nieuwe grondstoffen onderzoekt.
Daarin reiken ze als organisatie de hand naar stakeholders om samen CO2-vrij te opereren. De baksteenfabrikant heeft dan ook de ambitie om het smalle formaat te laten uitgroeien tot de standaard in de sector.

Ontdek hier meer over het uitgebreide assortiment S-line® smalle gevelstenen en kleiklinkers van Vandersanden.

Deel dit artikel:
Onze partners