De Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2015 gaat naar Vandriessche Architecten en Buro Voor Vrije Ruimte voor het project De Porre in Gentbrugge. Het thema van deze tweejaarlijkse provinciale prijs was dit jaar Herbestemming van historisch erfgoed. De vakjury koos de winnaar unaniem uit 24 inzendingen.
De Provinciale Architectuurprijs
De Provinciale Architectuurprijs is één van de zeven provinciale cultuurprijzen van 2015. De prijs wordt om het andere jaar uitgeschreven, nu al voor de elfde keer. "Met deze prijs wil ons bestuur niet alleen innovatie en creatie stimuleren, maar dit ook bekend maken bij een ruimer publiek,” stelt gedeputeerde voor cultuur Jozef Dauwe. “Via het thema Herbestemming van historisch erfgoed’ wilden we dit jaar architectuur bekronen die tegelijk respectvol en vooruitziend is. Want herbestemmen is eigenlijk een brug bouwen van gisteren naar morgen."
Een vakjury boog zich in twee rondes over de kandidaturen. Het project De Porre overtuigde het meest: “Het park is een architectonisch landschap door het behoud van historische relicten. Aan de basis ligt een doordachte strategie: dit wordt behouden, dit wordt gesloopt, dit wordt gerenoveerd. Er ontstaat een dialoog tussen oud en nieuw, cultuur en natuur. Opmerkelijk zijn de foto’s van ex-werknemers op de site: zij tonen wat de fabriek betekende. Dit benadrukt niet alleen de ruimtelijke transformatie, maar ook de sociale dimensie en de erfgoedwaarde.”
Vanaf 24 februari 2016 loopt in het provinciehuis van Oost-Vlaanderen een tentoonstelling waar onder andere het winnend ontwerp te zien zal zijn en ook dat van het team De Kort Van Schaik Van Noten (een samenwerking tussen het Rotterdamse architectenbureau De Kort Van Schaik en het Antwerpse architectenbureau Van Noten), dat een eervolle vermelding kreeg voor de transformatie van het pastoriedomein van Moorsel. Zij krijgen meteen ook de prijs van de Orde van Architecten.
De Porre
De Porre is de naam van een voormalige spinnerij en weverij in de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge. De fabriek kende zijn hoogtepunt in de jaren 1930, maar moest de deuren sluiten in 1980. Sogent, het stadsontwikkelingsbedrijf, kreeg van de Stad Gent de opdracht deze industriële site om te vormen tot een wijkpark met de uitbreiding van basisschool De Sportschool en een nieuw buurtcentrum. Voor het ontwerp van het wijkpark ging sogent via een architectuurwedstrijd op zoek naar de juiste partner en vond deze in Stan en Wout Vandriessche van architectenbureau Vandriessche en Christian Vermander van Buro Voor Vrije Ruimte. Zij werkten hiervoor samen met een groep buurtbewoners en enkele stadsdiensten, die het project van dichtbij opvolgden.
Deze prijs is voor de ontwerpers een mooie erkenning voor hun werk: “We zijn erg trots deze prijs te mogen ontvangen. Het is de kroon op een inspirerende samenwerking met sogent en de betrokken stadsdiensten. Voor dit park hebben we gepoogd om op een subtiele maar originele manier om te gaan met de oude industriële site en het uitgebreide programma.”