VASCO innoveert in eerste energiepositief bedrijvencentrum van Vlaanderen

Met zijn nieuwe indrukwekkende gebouwencomplex in Maaseik wil Intellisol een uithangbord zijn voor energie-efficiëntie. Door in te zetten op de gebouwschil en vooral ook op energiezuinige technieken mag dit bedrijvencentrum zich energiepositief noemen. De vloerverwarming en het ventilatiesysteem van VASCO spelen hier een belangrijke rol in.   

Als een bedrijf actief in energiezuinige installaties, is het niet meer dan passend dat ook het hoofdkwartier hoog inzet op energie-efficiëntie. Dat is wat Intellisol heeft gerealiseerd in zijn nieuwe kantoorgebouw in Maaseik. Het moet uitgroeien tot een levend labo, waar Intellisol uit eerste hand aan klanten kan laten zien wat het in zijn mars heeft op het gebied van innovatie en technische kennis. “We willen er verder een bedrijvencentrum van maken samen met partners uit de bouwsector, waar iedereen die wil bouwen of renoveren terecht kan voor informatie”, licht Herman Daniëls, CEO van Intellisol, toe.

Het complex omvat kantoorruimtes, een showroom, ondergrondse parkeergarage en vier appartementen op de bovenverdieping. Het is het eerste energiepositieve bedrijvencentrum van Vlaanderen, hoewel dit aanvankelijk niet de bedoeling was. “Onze opzet was om zo veel mogelijk onze eigen energie op te wekken en energieneutraal te werken”, legt Herman Daniëls uit. “Door de manier waarop we gebouwd hebben en voluit te kiezen voor energiezuinige technieken, hadden we plots een negatief E-peil.”
 

Energiezuinig en hoog comfort

“Het gebouw is energiepositief in de eerste plaats omdat we bewust gekozen hebben voor een betonnen skelet en betonnen sandwichpanelen waarin isolatiemateriaal verwerkt zit”, vertelt architect Steven Kessels van Architectuur Depot. “Als je wil verwarmen op een laag temperatuursysteem, heb je voldoende massa nodig om die temperatuur vast te houden. Dat lukt beter met beton dan met staal.” Grote raampartijen laten veel daglicht binnen zonder warmteverlies te veroorzaken. Achter het gebouw is een BEO-veld aangelegd waarmee een tiental warmtepompen worden aangestuurd.

Die warmtepompen sturen op hun beurt de vloerverwarming aan, die zorgt voor een aangename comforttemperatuur in alle kantoren. De keuze van Intellisol viel op het vloerverwarmingssysteem van VASCO. “Wij zijn vloerverwarming sterk genegen omdat het op een lage temperatuursysteem kan werken en tegelijk het hoogste comfort biedt voor de gebruikers”, stelt architect zegt Steven Kessels. “We hebben goede ervaringen met VASCO, dus de keuze was snel gemaakt.”


VASCO innoveert mee

Ook op installatietechnisch vlak was VASCO de eerste keuze. “VASCO biedt uitstekende ondersteuning voor installateurs”, zegt Herman Daniëls. “Daar komt nog bij dat wij geen klassieke visie hadden op het installeren van vloerverwarming. We hebben in VASCO een gerenommeerde partij gevonden waarbij innovatie centraal staat. Dankzij de goede samenwerking hebben we voor een systeem gekozen dat innovatief is en tegelijk erg energie-efficiënt. Nochtans was het buissysteem niet eenvoudig te leggen, vooral in de bochten. Dankzij de werfbegeleiding van VASCO hebben we dit tot een goed einde kunnen brengen.”

De keuze viel voor de kantoren op een nat systeem met bedrukte folie volgens het VASCO tackersysteem. De vloerverwarming in de appartementen is uitgevoerd in een nat systeem volgens het VASCO bindsysteem op metaalnetten.

Intellisol is uiterst tevreden met het resultaat. Herman Daniëls: “We hebben de eerste winterprik achter de rug en kregen de kantoorruimtes vlot verwarmd tot 23° Celsius. Het mag buiten gerust afkoelen tot  - 20 ° Celsius. Binnen gaan we daar niets van merken.”


Woningen van de toekomst met VASCO ventilatiesysteem

De vier appartementen op de bovenste verdieping zijn eveneens energiepositief en uitgerust met het ventilatiesysteem D-400 van VASCO. “Ook hier hebben we bewust voor VASCO gekozen omdat zij groepen aanbieden die erg stil werken en heel goed inregelbaar zijn. Dankzij dit ventilatiesysteem en de andere technische installaties zijn deze appartementen een voorbeeld van hoe een woning er in 2030 en zelfs 2040 zal gaan uitzien”, aldus Herman Daniëls.

Volgens architect Steven Kessels zijn net die energiezuinige technieken de oplossing voor de steeds strengere vereisten naar E-peil en S-peil toe: “Alsmaar meer gaan isoleren brengt geen zoden aan de dijk. We steken onze gebouwen vol kunststof wat op termijn onze afvalberg niet ten goede zal komen. Hier hebben we echt berekend in hoeverre het zinvol is om te isoleren. Andere punten kan je beter halen door een goede ventilatie en een kwalitatief verwarmingssysteem zoals hier het geval is.”

“We zijn opgetogen dat we een referentiegebouw hebben kunnen neerzetten voor de komende twintig jaar, dat kan dienen als inspiratie voor iedereen die wil bouwen of renoveren”, besluit CEO Herman Daniëls.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners