Veilige, geautomatiseerde ventilatie in klaslokalen

Frisse lucht bevordert het concentratievermogen en zorgt voor een veilige atmosfeer om in te leren. Deze missie houdt D+H hoog in het vaandel met geautomatiseerde ventilatie in klaslokalen. Zo worden CO2-levels nauwgezet opgevolgd.

Ventilatie is uiterst belangrijk. Allereerst gecontroleerde natuurlijke ventilatie (GNV) vermindert het risico op infectie door aerosols. Frisse lucht bevordert bovendien het concentratievermogen en zorgt voor een veilige atmosfeer om in te leren. 

Het systeem

Met wijd geopende ramen wordt verbruikte lucht vervangen door verse lucht van buiten en worden aerosols efficiënt afgevoerd. Een geautomatiseerde ventilatie-oplossing van D+H zorgt binnen vrij instelbare tijdsintervallen (begin, tijdsduur) of bij overschrijding van een vastgelegde CO2-waarde voor verse lucht. Indien gewenst is een handmatige aansturing van het openen van de ramen nog steeds mogelijk. Daarmee voldoet de oplossing van D+H aan de belangrijkste aanbevelingen van onder meer het Duitse ministerie van onderwijs en milieu.

Bedieningsinterface

Er wordt een veiligheid gewaarborgd bij het gebruik van het ventilatiesysteem, dat door beveiliging met een wachtwoord en gebruikersbeheer. Bovendien beschikt de interface over gemakkelijk selecteerbare modi voor de ventilatie van het klaslokaal: handmatig gestuurd, automatisch gestuurd op basis van tijd of automatisch gestuurd bij te hoge CO2-waarde. Het einde van de ventilatietijd kan specifiek worden geselecteerd, zelfs per dag. Een extra toevoeging aan de interface is dat er dagelijkse volledige luchtverversing kan plaatsvinden voor het begin van de lessen.

Raamaandrijvingen

De extreem stil werkende kettingaandrijvingen kunnen alle ramen probleemloos automatisch openen, sluiten en in geopende positie houden. Raamaandrijvingen van D+H zijn inbraakveilig en voldoen, uitgerust met de zogenoemde sluitkantbeveiliging, aan alle verplichte veiligheidsvereisten.

Concluderend het voldoet aan de vereisten: de ramen openen automatisch wanneer CO2-niveau bereikt is. Desalniettemin een aparte handmatige bediening is niet uitgesloten via de interface. Verder kan er ook optioneel een aanwezigheidsmelder worden toegevoegd. Die voorkomt de ramen van sluiten wanneer iemand zich in het zwenkbereik van de ramen bevindt. Ongevallen worden zo voorkomen. Het brengt kortom een veilig en comfortabel ventileren conform met de aanbevelingen van het ministerie van onderwijs en milieu. 

Bron: D+H
Deel dit artikel:
Onze partners