De VELUX Groep en partners openen de deuren van Living Places Copenhagen: zeven prototypes die aantonen hoe we duurzame gebouwen kunnen ontwikkelen met een drie keer lagere CO2-voetafdruk en een optimaal binnenklimaat.
De bouwsector
De bouwsector is verantwoordelijk voor 34% van het wereldwijde energieverbruik en 37% van de wereldwijde CO2-uitstoot, en uit het laatste rapport van het klimaatpanel van de VN blijkt duidelijk dat koolstofarme oplossingen moeten worden opgeschaald en geïmplementeerd, ook in de bouwsector. Een van die oplossingen kan in Kopenhagen worden ervaren. Met het baanbrekende project Living Places Copenhagen laten de VELUX Groep en haar partners zien hoe woningen kunnen worden gebouwd met een CO2-voetafdruk van 3,8 kg/CO2/m2/jaar – drie keer lager dan de huidige Deense wetgeving van 12 kg CO2/m2/jaar – en dat tegen een prijs die overeenkomt met de marktprijs van een eengezinswoning of rijhuizen op schaal. Bovendien is Living Places Copenhagen ontworpen met een sterke focus op het creëren van een gezond binnenklimaat met behulp van daglicht en frisse lucht en levert het het beste binnenklimaat in zijn klasse.
Gezond en duurzame woning
"Als onderdeel van een sector die verantwoordelijk is voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot willen we onze verantwoordelijkheid nemen en manieren vinden om duurzamer te bouwen. Met dit project tonen we hoe dat nu al kan. Ik ben bijzonder trots op de resultaten die we met Living Places Copenhagen samen met onze partners hebben bereikt. Dit project is een goed voorbeeld van hoe het bouwen van duurzamere, gezonde woningen zowel de klimaatuitdagingen binnen onze sector kan aanpakken als de gezondheid van mensen kan verbeteren. We brengen immers 90% van onze tijd binnen door, dus een gezond binnenklimaat in huis is van cruciaal belang", zegt Tina Mayn, Executive Vice President for Products bij de VELUX Groep.
Prototype
Living Places Copenhagen is het eerste prototype dat het algemene Living Places-concept demonstreert, dat door de VELUX Groep, EFFEKT en Artelia is opgestart. De bedoeling ligt erin om binnen de bouwsector de richting aan te geven en aan te tonen hoe het herdenken van gebouwen kan helpen bij het oplossen van enkele van de wereldwijde klimaat- en gezondheidsuitdagingen. Het concept is gebaseerd op vijf belangrijke principes: woningen moeten gezond, betaalbaar, eenvoudig, over de tijd gedeeld en schaalbaar zijn. Deze principes kunnen worden toegepast op nieuwe of bestaande gebouwen en gemeenschappen.
De materialen, oplossingen en kennis bestaan al
Als onderdeel van het project The Living Places Copenhagen hebben de VELUX Groep, EFFEKT, Artelia en Enemærke & Petersen een volledige levenscyclusanalyse uitgevoerd. Dit betekent dat elk materiaal, ontwerp en bouwtechniek zorgvuldig is bestudeerd en in kaart is gebracht op het vlak van de emissies die zij veroorzaken in vergelijking met een typisch Deens huishouden. Op basis hiervan heeft het partnerschap prototypes gebouwd, waaruit blijkt dat we niet op toekomstige technologie hoeven te wachten om huizen te bouwen die zowel de mensen als de planeet ten goede komen.
"Elk product en proces monitoren en grondig evalueren is cruciaal geweest om de resultaten te bereiken die we met dit project kunnen presenteren. Het feit dat we deze recordresultaten hebben kunnen bereiken met Living Places Copenhagen is het bewijs dat we niet hoeven te wachten op toekomstige technologieën om duurzamere gebouwen te bouwen. De materialen, oplossingen en kennis zijn er al, we moeten ze alleen nog beschikbaar maken en opschalen. Ik hoop dat we de bouwindustrie kunnen inspireren om ons hierin te volgen," zegt Lone Feifer, directeur Duurzaam Bouwen bij de VELUX Groep.
Opening
Living Places Copenhagen stelt in totaal zeven prototypes voor: vijf open paviljoens en twee voltooide woningen op ware grootte die op 22 april, op de Dag van de Aarde, opengaan voor het publiek. Als officiële partner van het UIA World Congress of Architects in Kopenhagen, zal Living Places Copenhagen een programma van debatten en activiteiten organiseren om veranderingen in de bouwsector te stimuleren en te versnellen.