VELUX lanceert platdakvenster voor groendaken

Twee jaar geleden lanceerde VELUX het platddakvenster, een dakvenster dat er uitziet als een koepel, maar veel betere isolatiewaarden kan voorleggen, vergelijkbaar met gewone ramen. Om de tweede verjaardag van deze innovatie kracht bij te zetten stelt VELUX twee nieuwe accessoires voor: een verhoogde opstand voor groendaken en een koepel in polycarbonaat.

Twee jaar geleden lanceerde VELUX het platddakvenster, een dakvenster dat er uitziet als een koepel, maar veel betere isolatiewaarden kan voorleggen, vergelijkbaar met gewone ramen. Om de tweede verjaardag van deze innovatie kracht bij te zetten stelt VELUX twee nieuwe accessoires voor: een verhoogde opstand voor groendaken en een koepel in polycarbonaat.

Het uitgangspunt voor de ontwikkeling van het platdakraam was een simpele vraag: zet je ramen van plastic in de muren of hellende daken? Neen dus. Waarom zou je dat dan op het plat dak wel doen…? De basis voor de ontwikkeling van het eerste echte platdakraam met dubbele beglazing was gelegd.

Om tegemoet te komen aan de noden van de markt, lanceert VELUX nu een aantal nieuwe accessoires voor zijn platdakvenster. Tot die nieuwigheden behoren een verhoogde opstand (15 cm hoger), ideaal voor groene daken en een koepel in polycarbonaat voor een verbeterde brandveiligheid. De gekende voordelen zijn uiteraard ook hier van toepassing: een natuurlijke verlichting die je toelaat om energie te besparen, zonder je dakstructuur te schaden.

    


Platdakvenster versus koepel

 

Net als een gewoon dakvenster streeft VELUX met het platdakvenster naar een gezond binnenklimaat door daglicht én ventilatie. Met zijn opstand met isolerend polystyreen, zijn superisolerende veiligheidsbeglazing en afdekschelp, biedt het platdakvenster goede isolatiewaarden. Volgens berekeningsnorm EN1873 is de U-waarde = 0,72 W/m2K, daar waar een gewone koepel strandt op 1,2 W/m2K. Ook het veiligheidsaspect van de dubbele beglazing is een bijkomende troef.

Het platdakvenster scoort volgens VELUX ook op akoestisch vlak merkelijk beter dan de gewone koepel. Harde regen en zelfs hagel zijn naar verluidt amper hoorbaar (45 dB), ongeveer het geluid van een klasse A vaatwasser (42 dB) en een pak minder dan een ‘gewone’ conversatie (60 dB). Via de regensensor sluit het (elektrisch) venster automatisch bij nattigheid. Om de ruimte voldoende te laten baden in daglicht, moet men rekenen op een venster met afmetingen van 10% van de oppervlakte eronder.


Elektrisch of gesloten

Het VELUX-platdakvenster wordt in twee volledig voorgemonteerde uitvoeringen aangeboden: elektrisch aangedreven met afstandsbediening of ‘vast’. In tegenstelling tot traditionele elektrische koepels is de motor van het platdakvenster daarbij niet zichtbaar: die zit namelijk volledig geïntegreerd en verborgen in het kader, net als de rest van de bekabeling. Met behulp van de io-homecontrol-afstandsbediening kan het openen of sluiten van het venster naar wens geprogrammeerd worden.

Het ‘vaste’ platdakvenster bestaat uit één stuk en kan niet geopend worden. Deze versie is dan ook vooral geschikt voor ruimtes waar alleen daglicht nodig is of waar frisse lucht in combinatie met geventileerde vensters aangevoerd wordt.




Eigenschappen:
• Isolatiewaarden  U = 0,72 W/m2K (volgens de EN1873-norm)
• Voor dakhellingen van 0° tot 15°
• Kleuren van de gordijnen: wit, zwart, beige
• Beschermingsindex IP44
• Automatische sluiting bij regen (regensensor) (*)
• Programmeerbare afstandsbediening met display (*)
• Vensteropening: max. 150 mm in 20 sec. (*)
• Afmetingen (cm) en lichtdoorlatende oppervlakten (m2):
L x H (cm) Lichtdoorlatende oppervlakten (m2)
60 x 60 0,19
80 x 80 0,40
60 x 90 0,32
90 x 90 0,54
100 x 100 0,70
120 x 120 1,07

 

• Prijzen van het platdakvenster van VELUX:
Vast platdakvenster: vanaf € 350,55 excl. btw
Elektrisch platdakvenster: vanaf € 762,68 excl. btw

(*) Alleen bij de elektrische versie

 


Deel dit artikel:
Onze partners