Bij de bouw van het nieuwe Jobhuis in Elsene besteedden architectenbureau A2M en studiebureau Crea-tec veel aandacht aan duurzaamheid. Die zorg heeft geleid tot een passiefgebouw. In het onwerp is ook gekozen voor een RHP (een luchtgroep met warmtewiel en geïntegreerde warmtepomp van Ventilair Group. Die toepassing maakt het mogelijk om te ventileren, te koelen en te verwarmen met één enkel toestel.
Het Elsense Jobhuis ligt pal in het centrum van de drukbevolkte Brusselse gemeente: op de hoek van het Fernand Cocqplein en de Collegestraat, net voor het gemeentehuis. A2M ontwierp een gebouw met een maximale daglichttoetreding, met onder meer een centrale patio en een aantal grote ramen.
Faseveranderingsmaterialen
Het is een passiefgebouw geworden. A2M zette daarvoor in op gebruikelijke methodes rond isolatie, luchtdichtheid en ventilatie, aangevuld met innovatieve technieken, zoals faseveranderingsmaterialen: materialen die een hoge hoeveelheid thermische energie lang kunnen bewaren.
Deze techniek werd in dit project voor het eerst gebruikt. Zo kon de doelstelling van 15 kWh/m² voor de verwarming per jaar behaald worden.
En er is nog meer rekening gehouden met duurzaamheid. Architect Aline Branders (A2M) legt uit in het magazine Projecto: “Bij de keuze van de materialen is erop gelet dat de impact van de bouw op het milieu beperkt wordt. Regenwater wordt hergebruikt voor het bouwen van sanitaire voorzieningen, groene daken en patio's bevorderen de ontwikkeling van biodiversiteit, natuurlijke verlichting is geoptimaliseerd enz. Het doel is om een comfortabele werkomgeving te bieden voor bewoners en bezoekers, terwijl de negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid tot een minimum worden beperkt."
RHP-unit
Ventilair leverde zijn nieuwe paradepaardje, de RHP-unit, aan dit project. Dit is een luchtgroep met een warmtewiel en een geïntegreerde warmtepomp. RHP wordt geleverd als stekkerbare plug-and-play all-in-one oplossing. Met deze luchtgroep is het mogelijk om te ventileren, te verwarmen en te koelen. Het warmtewiel maakt het mogelijk om overtollige warmte of koelte te recupereren uit de afgevoerde lucht.