Verbinding staat centraal in gemengd gebouwencomplex met weelderige landschapstuin (Bontinck Architecture and Engineering & Studio Basta)

In Gent, in het projectgebied van The Loop, zorgen momenteel een aantal impressionante kranen voor een efficiënte installatie van alle technieken van het project Loop 5. Hoewel de ruwbouwfase van het gebouwencomplex nog in volle gang is, worden alle nutsvoorzieningen nu al geplaatst. En dat in één beweging, aan de hand van 21 unieke en volledig op maat gemaakte prefab kokers. Eens afgewerkt zal Loop 5 bestaan uit twee kantoorgebouwen, een gebouw met 45 appartementen voor kort verblijf en een theater. De vier gebouwen zullen worden omringd door maar liefst 10.000m² groene buitenruimte. Ontwerper van het ambitieuze totaalproject is Bontinck Architecture and Engineering, in samenwerking met de landschapsarchitecten van Studio Basta, en met VK architects+engineers, part of Sweco als studiebureau. Oplevering is voorzien voor eind 2023.

Met Loop 5 wil het bouwteam een project realiseren waarin gebouwen en buitenruimten volledig geïntegreerd zijn en onmerkbaar opgaan in hun omgeving en het bestaande weefsel. Het project zal het momenteel onbebouwde langwerpige terrein van ongeveer 1,5 hectare, gelegen langs de Amelia Earhartlaan, eindelijk een duidelijke bestemming geven. Aan de noordelijke rand van het stadsontwikkelingsgebied The Loop wordt zo een nieuw puzzelstukje gelegd.

Gelegen op een boogscheut van het Gentse Sint-Pietersstation (1,7 km fietsen) en vlakbij de opritten van de E40 en de R4 buitenring, is de site vlot bereikbaar voor alle vervoersmodi. Het is een ideale uitvalsbasis voor ongeveer 18.500 m² te realiseren kantoorachtige vloeroppervlakte, 5.000 m² short stay residentiële gebouwen en een indrukwekkend parkeerknooppunt met meer dan 500 fietsparkeerplaatsen en bijna 500 autoparkeerplaatsen.

 

Honingraatpatroon

Vier gebouwen worden in een honingraatpatroon in het landschap geplaatst. De geordende, maar schijnbaar speelse inbedding van de volumes in de omgeving vormt een overgang tussen de organische aantrekkingskracht van het tegenoverliggende Field 01 en de meer stedelijke aantrekkingskracht van het kerngebied van The Loop. Het idee van verbinding, vervlechting of verstrengeling ligt aan de basis van het honingraatpatroon waarin de gebouwen zijn ingebed.

De structuur en vorm van de gebouwen zijn rechtstreeks afgeleid van de zeshoeken in het honingraatpatroon. Deze verschillende 'veelvlakken' en afgeleide vormen spreken allemaal dezelfde visuele taal. Door hun geometrie gaan ze in dialoog met elkaar en met de omliggende gebouwen.

 

Geglazuurde geveloppervlak

De twee kantoorgebouwen hebben zachte, afgeronde hoeken, terwijl het woongebouw zich subtiel onderscheidt door zijn rechte hoeken. De facetten die de gevels van de zeshoekige bouwstructuren vormen, zorgen ervoor dat ze op subtiele en natuurlijke wijze van kleur veranderen. Dit idee wordt versterkt door de gevels te voorzien van een geglazuurde keramische afwerking. Het geglazuurde oppervlak is tevens een knipoog naar het gebouw 'Het Licht' (ontworpen door Fernand Brunfaut en waar ooit het dagblad Vooruit werd gedrukt) dat integraal deel uitmaakt van het erfgoed van de opdrachtgever, Upgrade Estate.

De twee gebouwen aan de uiteinden van het terrein bevatten moderne kantoorachtige verdiepingen. De ruime, hoge, open plateaus maken een flexibel gebruik van de ruimtes in hun verschillende vormen en maten mogelijk. Verschillende soorten ondernemingen kunnen zich hier vestigen, van productiebedrijven tot meeting hubs of meer traditionele kantoorruimtes met flexibele werkplekken. Centraal tussen deze structuren bevinden zich twee andere gebouwen: een residentieel gebouw en een multifunctioneel ontmoetingscentrum.

 

SOCIALE woonOMGEVING

Het woongebouw vormt door zijn ligging in de omgeving een functioneel cluster met twee reeds bestaande niervormige woongebouwen aan de overzijde van de Amelia Earhartlaan. Door de woongebouwen centraal in een cluster te plaatsen ontstaat ook 's avonds een sociale, veilige en levendige woonomgeving.

Het ontmoetingscentrum is het kleinste gebouw. En het is geen toeval dat het in het midden van de site staat. Het is immers een centrale ontmoetingsplaats, dat naast een ontvangstruimte ook een auditorium omvat, dat plaats biedt aan ongeveer 200 bezoekers.

 

Weelderige landschapstuin

Op de begane grond is een logistieke verdieping verborgen die alle gebouwen zowel functioneel als technisch met elkaar verbindt. Deels op het dak van deze logistieke verdieping en deels op het dak van de ondergrondse parkeergarage wordt een weelderige landschapstuin aangelegd.  Dit landschap is een belangrijk onderdeel van het project en is ontworpen door Studio Basta.

De landschapstuin dient als groene basis van het hele project. Niet alleen vanuit een verbindende rol, maar ook door het functionele programma zowel letterlijk als figuurlijk naar buiten te brengen. De tuin wordt immers voorzien van een functionaliteiten, die zowel werknemers, bewoners als bezoekers in staat stellen om in een groene buitenomgeving te werken, te verblijven en te ontspannen.

Bron: Upgrade Estate & Bontinck Architecture and Engineering
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners