Verduurzaming en transformatie van Flat 11 in Zeist

In Zeist (Nederland) kreeg een zestig jaar oud flatgebouw aan de Prinses Margrietlaan een heuse transformatie. Het gebouw, uit eind jaren '50, werd duurzaam gerenoveerd in cohesie met het groene kader en de bosrijke omgeving. Het stond op de slooplijst en zou plaats maken voor een nieuwbouw. Maar in 2018 werd er beslist om te gaan voor verduurzaming en de renovatie van het gebouw. Het origineel stedenbouwkundige plan werd behouden. Het ontwerpteam bestond uit AG NOVA architecten, Trecodome en Woongoed Zeist.

Flat 11, ook wel Zwaluwnest genoemd, is het woongebouw aan de Prinses Margrietlaan dat bestaat uit 74 appartementen. Het gebouw kreeg een verduurzamingslag en onderging een ware transformatie. Kerckebosch voorzag een volledig nieuw stedenbouwkundig plan, toch werd Flat 11 als enige behouden uit het originele plan.

 

trias energetica

De Trias Energetica staat centraal in Flat 11. Hierdoor bestaan de gevels uit optimale isolatiewaarden en een hoge luchtdichtheid. Dit kon gerealiseerd worden met behulp van een buitengevelisolatiesysteem op basis van EPS. Naast een upgrade van de thermische bouwschil zorgde de aannemer ook voor een verbetering van de wooneenheden. Elke unit heeft een nieuwe installatie voor warm tapwater en een ventilatiesysteem.  

 

originele karakter

Het originele karakter van de jaren ’50 gevels werd behouden in het ontwerp en geïntegreerd in de moderne Kerckebosch-variant. De basis bestaat uit metselwerk en minerale gevelstrips. De horizontale basisbelijning is gemaakt van staand en in diepte verspringend metselwerk. De bouwmuren kregen verticale metselwerk-penanten, terugliggend ten opzichte van de horizontale baan. De originele paneelvulling werd uitgevoerd in een mix van gevelstrips en glas. De architect vergrootte de hoofdentree om aan te sluiten op de schaal. De entree bestaat voortaan uit een grote glazen gevel die het hart van het blok vormt.

Ook het trappenhuis en de ingang van het gebouw werden gerenoveerd om de bewoners een veiliger gevoel en betere toegankelijkheid te bieden. Alle wooneenheden bestaan uit een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Via een schuifpui kunnen bewoners terecht op het balkon, dat ook zorgt voor lichtinval en een mooi uitzicht.

 

weg met gas

De woningen zijn volledig gasloos maar krijgen een eigen installatie (WTW) voor verwarming, warm water en lucht. Een ideale oplossing voor gebouwen met een laag energieverbruik. Op het dak bevinden zich zonnepanelen. De ventilatie-warmtepomp biedt verschillende functies: van ventilatie en warm tapwater tot verwarming of koeling van de woning. Het compacte toestel werd in de keukenkast geplaatst.

 

Stocleyer B

Om de jaren '50 look aan de buitenkant te voorzien, kregen de gevels een jasje van de StoCleyer B gevelstrip. Deze gevelstrip combineert technische performantie, duurzaamheid en de look en feel van een traditionele gevelsteen. StoCleyer B bestaat voor meer dan 90% uit minerale componenten waardoor ze een alternatief vormt voor klassieke bakstenen. Door de geringe dikte van de gevelstrip, van vier tot acht millimeter, beschik je over meer plaats voor isolatiedikte en kan je dus kiezen voor een optimaal slank isolatiesysteem waardoor je minder bewoonbare oppervlakte verliest.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners