Verfijnde verlichting en natuurlijke lichtinval versterken minimalisme in Brugs notariskantoor (Govaert & Vanhoutte Architects)

Voor notariskantoor Van Damme, Van Damme & Delaere in Brugge, ontworpen door Govaert & Vanhoutte Architects, werd een warme en bijna onopvallende verlichtingsoplossing geïntegreerd in de minimalistische architectuur. De architecturale elementen worden subtiel aangelicht, zowel binnen als buiten. Binnenin is er extra aandacht besteed aan de functionaliteit en professionaliteit die bij een dergelijk kantoor horen, waarbij het licht tot in detail is afgestemd op elke werkplek.

Drie notarissen hebben 24 medewerkers in dienst bij notariskantoor Van Damme in Brugge. Het gebouw is ontworpen rond enkele essentiële ruimtes, zoals auditoria, vergaderzalen en zowel gesloten als open kantoren. Deze functionele benadering is esthetisch uitgewerkt en teruggebracht tot de essentie. Minimalisme wordt gecombineerd met warmte, waarbij de nadruk ligt op lijnvoering en verhoudingen.

De belangrijkste materialen, zowel binnen als buiten, zijn glas en beton. De gevel is grotendeels beglaasd, afgewisseld met beton. Boven de ingang biedt een overhangende glazen kubus beschutting tegen de regen. De gevel vormt een patroon van balkvormen in glas en beton, met zorgvuldig gekozen verhoudingen.

Verbinding tussen binnen en buiten

De rechtergevel, die eveneens voornamelijk uit glas bestaat, wordt deels versluierd door een spel van willekeurig geplaatste dunne betonnen lamellen. De secundaire ingang bevindt zich tussen deze lamellen. Op de begane grond zijn de auditoria, een multifunctionele ruimte, een bar met kitchenette, een open kantoor voor de administratie en een gesloten kantoor voor één van de notarissen te vinden. De kantoren van de andere twee notarissen bevinden zich op de eerste verdieping, achter de betonnen lamellen. De bibliotheek maakt deels deel uit van het overhangende glazen volume.

Daarnaast biedt een ruim landschapskantoor plaats aan de meeste medewerkers. De kelder bevat ruimte voor archief, opslag en een fitnessruimte. De ondergrondse verdieping ontvangt daglicht via een lichtstraat naast een patio aan de achtergevel. Er is een sterke verbinding tussen binnen en buiten; het beton van de buitenkant wordt herhaald in de draagstructuur. Het interieur wordt verder gekenmerkt door de prominente aanwezigheid van beton. De combinatie met hout, natuursteen, tapijt en witte achtergronden creëert een mooi contrast tussen koud en warm, licht en donker.

Kalme, serene sfeer

Het grijze beton wordt verzacht door de donkere tinten van het meubilair en het tapijt. Extra materialen voegen textuur toe om de nodige tactiliteit te bieden. Deze materialen gaan een dialoog aan met het beton. In combinatie met sobere verlichting heerst er een kalme, serene sfeer. De open sfeer binnen zorgt ervoor dat er vanuit elke ruimte uitzicht is op het groen buiten. De logische indeling van ruimtes zoals de balie, wachtruimte en auditoria maakt het mogelijk om klanten op een natuurlijke manier te ontvangen.

De verlichting speelt een belangrijke rol in het versterken van de rustige en professionele sfeer. Door de subtiele integratie van lichtbronnen in de architectuur worden zowel de vormen als de functies van de ruimtes benadrukt. De warme lichttinten creëren een aangename omgeving, terwijl de gerichtheid van de verlichting ervoor zorgt dat elk werkvlak optimaal wordt verlicht. Het resultaat is een harmonieuze balans tussen minimalisme en functionaliteit.

Bron: ArchDaily & INTI
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners