Verlengde wandelweg verbindt Zeebrugge met de zee

De iconische St.George’s Day-wandeling in Zeebrugge is recentelijk uitgebreid met 500 meter, waardoor de route nu rechtstreeks toegang biedt tot de zee. Deze uitbreiding maakt het mogelijk voor het grote publiek om te genieten van de uitgestrekte uitzichten over de zee en de bedrijvigheid van de nabijgelegen haven. De duurzame staalconstructie, behandeld met ZINQ voor langdurige bescherming tegen corrosie, vormt de basis van dit nieuwe wandelpad.

De uitbreiding van de wandelweg is gerealiseerd op de bestaande kruinblokken van de westelijke dam met een indrukwekkende staalconstructie die 2 meter uitkraagt richting het strand en de zee. Er zijn ook twee uitkijkplatformen geïnstalleerd langs de verlengde route, die een panoramisch zicht bieden op de omliggende maritieme activiteiten. Deze locatie, langs de westelijke strekdam van de Zeebrugge Haven, versterkt de band tussen de haven en de gemeenschap.

Geschiedenis en ontwikkeling van de wandelweg

De originele wandelweg werd aangelegd tijdens de bouw van nieuwe havendammen in de jaren '80 als compensatie voor de toen ontoegankelijk geworden oude dam. De uitbreiding, die al sinds de jaren '90 werd overwogen, werd noodzakelijk vanwege de natuurlijke aanzanding en vermindering van golfaanval, waardoor een duurzame constructie nu haalbaar is.

Technische specificaties en duurzaamheid

De constructie, voltooid in de eerste helft van 2012, bestaat uit thermisch verzinkt staal, wat zorgt voor een lange levensduur en hoge slijtvastheid. Deze keuze is essentieel vanwege de blootstelling aan zoute zeelucht en de veelzijdigheid van het pad, dat toegankelijk is voor voetgangers, fietsers en kinderwagens. De kwaliteit van elk onderdeel van de constructie wordt streng gecontroleerd, inclusief trek- en kerfslagproeven van de gebruikte materialen.

Een belangrijke stap vooruit

De uitbreiding van de St.George's Day-wandeling is een belangrijke stap vooruit in het toegankelijker maken van de natuurlijke schoonheid van Zeebrugge voor zowel lokale inwoners als bezoekers. Dit project benadrukt de inzet van de stad Brugge en de Europese Unie voor het verbeteren van de leefbaarheid en het toeristisch potentieel van de regio.

Bron: ZINQ
Deel dit artikel:
Onze partners