Vernieuwde De Hoorn onthult uniek woonproject

Op 7 februari werd in De Hoorn in Leuven een uniek woon/werkproject De Hoorn Housing voorgesteld. Na anderhalf jaar verbouwingswerken begint de Leuvense historische brouwerij aan zijn nieuwe levensfase. Ook intsite.be was erbij tijdens de feestelijke opening, net als Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani en CEO van De Hoorn Sam Custers.

Het woonconcept bestaat uit zeven designkamers in een cohousing-formule en negen lofts met een panoramisch uitzicht over de stad Leuven. Door de toevoeging van ‘De Hoorn Housing’ bouwt De Hoorn verder aan zijn unieke ecosysteem waar naast werken, eten en feesten nu ook gewoond kan worden.

Van oude brouwerij tot creatieve broedplaats

In het begin van de 18e eeuw vestigde Stella Artois zich in dit gebouw. De koperen ketels zijn er trouwens nog steeds te bewonderen. Sinds 2012 is de site echter uitgegroeid tot een bruisende werkplaats voor creatieve bedrijven. Halverwege 2018 werd de eerste steen gelegd van de uitbreidingswerken. Nu, na anderhalf jaar, is alles klaar en verdubbelde de capaciteit naar 12.000 m2. De workspace biedt plaats aan meer dan 500 mensen, verspreid over meer dan 35 bedrijven en 20 creatieve eenmanszaken.

Workspace

Ondertussen is al meer dan 80 % van de workspace verhuurd, wat aangeeft dat er in Vlaams-Brabant een echte vraag is naar dit model. Je kan ook als individueel persoon komen werken in the creators bubble, met een capaciteit van 40 personen. Het model is simpel, iedereen betaalt hetzelfde per maand per persoon en daarin zitten alle diensten in opgenomen. CEO Sam Custers vindt het belangrijk dat de workspace onderverdeeld is in verschillende gemeenschappelijke ruimtes (keukens, meeting-ruimtes, de HQ …) om de kruisbestuiving tussen de bedrijven te bevorderen. Zo wordt er vooral gekeken naar kandidaten uit de creatieve sector of zij die deze versterken. De verbouwingswerken zorgen voor nog een aantal nieuwigheden in De Hoorn. Zo zijn er gloednieuwe vergaderzalen die ook opengesteld worden voor bedrijven die niet in de workspace actief zijn.

Feesten

Naast werken kan je ook komen feesten in De Hoorn. Dat kan zowel in de erfgoedzaal, de brouwzaal als de machinezaal. De vernieuwde skyboxen kunnen ingezet worden voor workshops, persconferenties, babyborrels …

De Hoorn als metafoor voor leven

In De Hoorn kan je komen werken, feesten, eten en drinken, maar er miste aanvankelijk nog één element, namelijk het wonen. Onder het nieuwe motto life is liquid vloeien wonen, werken en het sociale leven in elkaar over. Er zijn twee concepten ontwikkeld op de drie bovenste verdiepingen. Het eerste concept is de cohousing-formule. In principe zijn het hotelkamers waar je de woonkamer en de keuken met elkaar deelt. Op de twee bovenste verdiepingen bevinden zich de lofts, ze zijn meer privacy gericht. Net zoals de cohousing ruimtes kan je de lofts voor een korte termijn huren (van één week tot zes maanden). In de huurprijs zijn alle andere diensten opgenomen.

Deel dit artikel:
Onze partners