Verouderde tuinwijk in Sint-Amandsberg is opnieuw state-of-the-art na totaalrenovatie

De woningen van de Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard in de wijk Westveld in Sint-Amandsberg ondergingen een tweedelige renovatie. In een eerste beweging kregen 160 daken van de in totaal 196 woongelegenheden, gebouwd halfweg de jaren 1950, een compleet nieuw dak, bekroond met de Koramic Stormpan 44 van Wienerberger. Daarna ondergingen ze een totaalrenovatie. Met deze transformatie achter de rug beantwoorden de woningen opnieuw aan de hedendaagse normen inzake energie, veiligheid en comfort. Het ontwerp werd aangeleverd door GDR-architecten.

De renovatie van de tuinwijk ging al in 2016 van start. In de eerste fase werden 160 daken van 196 woongelegenheden vernieuwd met de Koramic Stormpan 44. Vervolgens ondergingen alle woningen een interne totaalrenovatie, uitgevoerd door ACH Bouw. De zolder werd verbouwd tot een slaapkamer voor twee personen, een technische berging en een zolderberging. De kleine slaapkamer op de eerste verdieping doet nu dienst als badkamer. Een berging voor een wasmachine en droogkast neemt nu plaats in de oorspronkelijke badkamer. Door deze wijzigingen door te voeren werden de weinig comfortabele woningen omgevormd tot ruime comfortabele eengezinswoningen voor gezinnen van vier tot zes personen. Daarnaast beantwoorden alle woningen en duplexappartementen vandaag aan de hedendaagse normen inzake energie, veiligheid en comfort.

 

Tweedelige renovatie

De voorbereidingsfase voor een dergelijk contingent aan woningen vergt heel wat tijd. Hierdoor koos de bouwheer ervoor om de aanpak op te delen in twee fasen. In de eerste fase werden de daken vernieuwd. Door het grootste warmteverliesoppervlak te isoleren en voldoende luchtdicht te maken, daalde het energieverbruik van de huurders. De verdere ingrepen zorgden voor een verdere verhoging van de energetische prestaties: zo werden de vloeren geïsoleerd, een zuinige condenserende verwarmingsketel en een vraaggestuurd ventilatiesysteem C geïnstalleerd. Dit ventilatiesysteem wordt automatisch aangestuurd op basis van de relatieve luchtvochtigheid en het CO2- en VOC-gehalte, wat instaat voor een gezond binnenklimaat.

 

Koramic stormpan 44

Voor de afwerking van het dak viel de keuze op de Koramic Stormpan 44 in de kleur antraciet. De voorkeur voor een Stormpan was gebaseerd op meerdere argumenten. Om te beginnen lag er al een Stormpan, zodat de authenticiteit bewaard bleef. In deze mooie, volgens de principes van de tuinwijk gerealiseerde wijk, was dat niet onbelangrijk. Maar doorslaggevender waren de prima prijs/kwaliteit verhouding en de lange levensduur van deze kleidakpan.

Architect Hendrik Van de Veere: “De Stormpan 44 van Koramic is een klassieker. Naast de betaalbaarheid speelde ook het uitgebreide aanbod aan vormstukken een rol. Voor de kleurbepaling hebben we verschillende stalen vergeleken. De antracietkleur mikt op een maximale afstemming op de andere materialen. Zo zijn de boordplanken en zijdelingse oversteken uitgevoerd in een onderhoudsarme HPL-plaat, die vooral in grijstinten beschikbaar is. Antraciet sluit ook aan bij de tinten van de bestaande gevelsteen die behouden blijft. Een aantal woningen beschikte over een garage onder een zijdelingse oversteek in losse betonelementen die te lijden hadden van betonrot. Die oversteken hebben we weggehaald en voor de dakafwerking hebben we daar een gevelpan gebruikt."

De vlakke Stormpan geeft met haar zachte golving zowel een landhuis, een hedendaagse woning als gedurfde architectuur een meerwaarde. Er bestaat een versie voor elk budget en de kleipan kan de meest ingewikkelde dakconstructies aan dankzij haar formaat, vorm en hulpstukken.

Deze pan is ook ideaal voor renovaties. Oude huizen hebben zich meestal ‘gezet’, waardoor de daken niet meer volledig recht zijn. De Stormpan brengt dan uitkomst. Door haar handige formaat beschikt de dakdekker over meer speelruimte en kan hij zelfs de moeilijkste details vlotjes oplossen.

 

MINIMALE HINDER

Tijdens de dakrenovatiewerken bleven de huurders in hun woning, zodat minimale hinder en een vlot verloop van de werken noodzakelijk waren. Daarom kozen de ontwerpers en de bouwheer waar mogelijk voor sarkingdaken. Tegelijkertijd moest er rekening gehouden worden met de later uit te voeren werken. De afvoeren voor de ventilatie- en verwarmingsinstallatie en de vlakramen waren al geïntegreerd in het dak. Deze de juiste plaats toewijzen was geen sinecure aangezien de 27 woningtypes elk hun eigen grondplan en inrichting hebben. Een grondige voorbereiding was dus nodig. 

Bron: Wienerberger
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners