Verplichting maximaal hergebruik hemelwater

Het belang van hemelwatermanagement neemt door de veranderde klimaatomstandigheden voortdurend toe. Hevige regenval in kortere en langere periodes van droogte zorgen er voor dat het grondwater steeds moeilijker raakt aangevuld. Het water heeft niet meer voldoende tijd om in de grond te dringen. Enerzijds zorgt dit voor meer periodes met waterschaarste, anderzijds overstromingen. Sinds oktober is het verplicht om maximaal regenwater te hergebruiken. ecobeton water technologies biedt daarom plug & play hemelwaterpakketten aan.

Om Vlaanderen te beschermen tegen droogte besliste de regering in februari om een aangescherpte hemelwaterverordening goed te keuren. Sinds 2 oktober zijn de regels van kracht voor particulieren. Naast grotere minimale volumes voor de regenwaterput is er nog een opvallende maatregel: het is namelijk verplicht om 'het opgevangen hemelwater maximaal te gebruiken voor toepassingen waar geen drinkwaterkwaliteit nodig is waaronder toiletten, poetswater, buitenkranen en de wasmachine'. Concreet moeten er dus aanvoerleidingen worden gelegd naar elk toilet en naar elke plaats waar de wasmachine komt.

Plug & play pakketten 

Om te voldoen aan deze nieuwe regelgeving biedt ecobeton water technologies plug & play hemelwaterpakketten aan. Deze pakketten zorgen ervoor dat het hemelwater gefilterd en opgeslagen wordt voor hergebruik. Het overtollige water wordt teruggegeven aan de grondwatertafel door infiltratie. Meer info hierover kan je raadplegen op de website van ecobeton water technologies.

gratis webinar

Wil je meer weten over deze en andere maatregelen aan de hand van concrete cases uit de nieuwe, strengere GSVH? Dan kan je een gratis webinar van ecobeton water technologies volgen.

  • Maandag 6 november om 13u
  • Dinsdag 7 november om 16u
  • Woensdag 8 november om 9u

Inschrijven kan door het contactformulier in te vullen op de website van ecobeton water technologies.

Bron: ecobeton
Deel dit artikel:
Onze partners