Verruim je blik op duurzaamheid en circulariteit met de lezingen van [W]interieur

[W]interieur is de 22e lezingenreeks op rij van Thomas More Mechelen met toonaangevende sprekers in het ruime vakgebied architectuur, interieur en design. Tijdens deze reeks zullen verschillende sprekers hun visie meegeven omtrent duurzaamheid en circulariteit. De lezingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor de studenten Interieurvormgeving, Toegepaste Architectuur, Space&Service-design, Meubelontwerp en PG21 van Campus Lucas Faydherbe, maar iedereen is welkom.

De voertaal van de lezingen is Nederlands of Engels, afhankelijk van de sprekers. De lezingen beginnen om 20 uur en zijn gratis. Vooraf inschrijven is wel verplicht en kan via deze website. Op het programma staan: 

 

24/02/2022 Ouest, Jan Haerens

Ouest is een jong tweetalig kantoor uit Brussel met een voorliefde voor stedelijke situaties en een contextuele aanpak. In deze lezing gaan Jan Haerens en Stéphane Damsin dieper in op hoe het bestaande hun projecten inspireert als een stimulerende beperking. Aan de hand van projecten als Zinneke en Variétés, beiden in Brussel, delen ze de visie en methodologie van het kantoor.

 

03/03/2022 Sofie Pelsmakers, Professor Sustainable Architecture and Housing Design

Deze lezing linkt voormalige en huidige methoden in de bouw aan het kapitalisme dat door middel van uitbuiting en winstbejag, de huidige klimaat- en ecologische crises veroorzaakt. Tijdens deze lezing worden die genormaliseerde architecturale waarden uitgedaagd om tot restauratieve methoden te komen.
Sofie Pelsmakers is professor aan Tampere University in Finland en erkend architect. Ze is gepassioneerd over het overbruggen van de informatiekloof tussen milieuonderzoek en de toepassing van dit onderzoek in ontwerp en bouw.
Sofie zal haar inzichten online delen in het Engels, maar vragen kunnen in het Nederlands gesteld worden.

 

10/03/2022 Onkruid, Mattias Staelens

Binnen Horst Arts & Music en Onkruid Studio wordt tijdelijke architectuur vaak ingezet als middel tot activatie van nieuwe plekken waarbij een specifieke functie nog niet gekend is. Dit tijdelijk experiment is zeer waardevol voor de plek en zijn gebruikers, maar vormt tevens een ecologische uitdaging. Hoe voorkomen we eenmalig gebruik van materialen binnen de korte levensduur van een tijdelijke architectuur? Kan de kracht van tijdelijke architectuur, samengaan met een duurzaam gebruik van materialen?

Mattias Staelens is oprichter van Onkruid en bezieler van het Horst Festival. Dit jaarlijkse driedaagse kunst- en muziekfestival heeft zichzelf stevig op de kaart gezet door in te zetten op duurzaamheid en het creëren van een beleving die de connectie tussen mensen stimuleert. Op design- en architectuurgebied neemt Onkruid ook een heldere stelling in en gaan ze op zoek naar mogelijkheden om mensen samen te brengen.

 

17/03/2022 Open Structures, Thomas Lommée

OpenStructures (OS) onderzoekt de potentie van een modulair bouwmodel waarbij iedereen voor iedereen ontwerpt op basis van één gedeeld geometrisch raster. Het beoogt hierbij een universele en collaboratieve puzzel waaraan iedereen – van doe-het-zelvers tot multinationals – onderdelen, componenten of complexere structuren kan toevoegen.
OS werkt volgens het Wikipedia-model, waarbij verschillende mensen bijdragen aan één encyclopedie. In plaats van artikelen kan iedereen modulaire ontwerpen (downloaden, bewerken en) indienen op de OpenStructures-website, een groeiende database die het breedste scala aan mensen in staat stelt om het breedste scala aan modulaire componenten te ontwerpen, bouwen en uitwisselen. Het beoogt hiermee een nieuwe standaard voor duurzaam ontwerpen die hergebruik faciliteert en circulair gebruik van materialen en objecten stimuleert.

Deel dit artikel:
Onze partners