Als het gaat om het opvangen van fysieke, mentale en sociale gevolgen van klimaatverandering en een vervuilde leefomgeving staan de zorg- en welzijnssectoren in de frontlinie. Tegelijkertijd dragen deze sectoren door hun activiteiten ook bij aan de milieuproblematiek. Volgens Yara Helsen van VIBE, één van de sprekers tijdens het webinar van Architectura over futureproofed ontwerpen voor de zorgsector, is het een absolute must dat ook de zorgsector meer inzet op duurzaamheid. Die ambitie vormt ook het uitgangspunt van de Green Deal Duurzame Zorg waarvan VIBE een van de trekkers is. Met hun expertise in circulair bouwen en regeneratieve ontwikkeling, en door het geven van opleidingen over biophilic design wil de organisatie bijdragen aan een structurele verandering.
De Green Deal Duurzame Zorg moedigt partnerschappen aan om duurzaamheid binnen de zorgsector te bevorderen. Dit initiatief maakt een directe verbinding tussen gezondheid en natuur, met een focus op duurzame gebouwde omgevingen, plantaardige voeding en de impact van materialen en medicijnen op het milieu. VIBE’s rol in het thema Klimaat & Architectuur streeft ernaar duurzame gebouwen en mobiliteit te realiseren en plantaardige voeding te bevorderen.
Volgens Yara Helsen verschilt is het ontwerp van zorginstellingen aanzienlijk van andere bouwprojecten omdat de gezondheid en het welzijn van mensen centraal zijn. Elk type zorginstelling zoals woonzorgcentra, kindercrèches of ziekenhuizen heeft unieke behoeften die gericht zijn op diverse doelgroepen. Belangrijke ontwerpelementen omvatten onderhoudsgemak en hygiëne om een functionele en veilige omgeving te garanderen.
Yara Helsen is ervan overtuigd dat een geslaagd gebouw in de zorgsector draagt effectief bijdraagt aan het genezingsproces van patiënten en ondersteunt de behoeften van alle gebruikers. Veelvoorkomende fouten in de zorgarchitectuur omvatten het negeren van de specifieke behoeften van verschillende gebruikersgroepen en het niet voldoende integreren van duurzaamheidsprincipes.
Hoewel veel zorginstellingen stappen hebben gezet richting energiezuinigheid en het gebruik van hernieuwbare energie, blijft circulariteit volgens Yara Helsen een minder bekend thema. Gebrek aan kennis en expertise vormen belangrijke drempels. Natuurintegratie wordt beperkt door hygiënische eisen en de noodzaak voor eenvoudige schoonmaak en onderhoud, maar VIBE's CoP Biofilie & Gezondheid onderzoekt haalbare principes van natuurintegratie, zoals het gebruik van natuurlijke materialen en visuele natuurlijke elementen.
De infrastructuur van zorginstellingen heeft een significante impact op het welzijn en de gezondheid van zowel bewoners als personeel. De aanwezigheid van natuurlijk licht en groen kan aanzienlijk bijdragen aan het algemene welzijn, wat onderstreept hoe belangrijk het is om deze elementen in het ontwerp van zorggebouwen te integreren.
Wil je meer inzicht krijgen in hoe de Green Deal Duurzame Zorg de infrastructuur kan verbeteren en tegelijkertijd de duurzaamheid kan verhogen? Schrijf je dan in voor het Architectura-webinar ‘Zorg’ op dinsdag 18 juni van 10u30 tot 12u00.