Vertraagd hemelwater afvoeren met run-off control

Water op straat, natte voeten en ondergelopen huizen. Steeds vaker zien we de effecten van hevige piekbuien. Ons rioolsysteem is niet ontworpen op deze intensiteiten en dat vraagt een andere aanpak voor watermanagement in de stad. En daarom stellen gemeenten steeds vaker eisen aan regenwaterberging in de hemelwaterverordening. Maar hoe kun je vertraagd hemelwater afvoeren?

Vertraagd hemelwater afvoeren moet soelaas bieden voor de wateroverlastproblematiek. Gemeenten stellen hiervoor eisen aan de hoeveelheid berging en de tijd waarin deze berging weer beschikbaar moet zijn. Op deze manier voorkom je overbelasting van het rioolstelsel en wordt overlast door regenwater beperkt.

ZinCo biedt met de run-off control een oplossing voor passieve waterafvoer, waarbij water met een vast ingesteld debiet vertraagt afstroomt.

Hoe werkt de run-off control?

Met waterretentiekratten kun je waterberging op een dakoppervlak realiseren. Stel dat een gemeente een hemelwaterberging van 60 mm eist, en een beschikbaarheid van het systeem na 24 uur. Dan kun je op basis van het dakoppervlak en aantal run-off controls bepalen hoe groot het debiet moet zijn dat iedere seconde moet worden afgevoerd.

Op die manier voldoe je aan de eisen van de gemeentelijke hemelwaterverordening en draag je bij aan toekomstbestendig waterbeheer.

Robuuste debietbegrenzer

De run-off control is toepasbaar voor bijna elk type hemelwaterafvoer. Deze robuuste debietbegrenzer kun je project-specifiek instellen op de gewenste afvoervertraging, waarbij je de instellingen eenvoudig kunt wijzigen als bijvoorbeeld de eisen vanuit de gemeente veranderen of het gebouw wordt aangepast.

Let daarbij wel op dat er voldoende ruimte overblijft in het ontwerp van de dakafvoer. Je hebt één run-off control nodig per 300 à 400 m² en de begrenzer is beschikbaar in 280 en 480 mm.

Onderhoud van de run-off control

Het onderhoud van de run-off control vraagt geen specialistische kennis en daardoor kan de debietbegrenzer gemakkelijk worden opgenomen in de onderhoudscyclus. Doordat het water gefilterd, door het groendak, bij de run-off wordt aangevoerd, raakt de run-off niet verstopt door grove delen.

Het controleren en schoonmaken van de controleschacht en de aanzet van de afvoerpijp is tijdens het tweejaarlijks onderhoud voldoende om de run-off control goed te laten functioneren.

Meer dan hemelwater afvoeren

De run-off control is in basis een passief waterafvoersysteem om het piekaanbod te verminderen bij extreme regenval. Daarnaast kun het principe van vertraagd hemelwater afvoeren benutten om water naar een wadi of regentank te leiden, zodat je kunt bijdragen aan infiltratie of waterhergebruik.

Bron: ZinCo
Deel dit artikel:
Onze partners