Nu de toepassing van groendaken (en dan vooral de klassieke extensieve sedumdaken) gemeengoed geworden zijn, is het tijd om door te denken als het gaat om het zogenaamde bufferende vermogen van dergelijke dakopbouwen. Het gros van de sedumdaken bestaat uit een beschermlaag, drainagelaag, filterlaag en substraatlaag. Toch is er maar weinig aandacht voor de functie en toepassing van de drainagelaag terwijl deze een belangrijke rol kan spelen in het vertragen van de afvoer van regenwater. Optigrün legt het uit.
Alle drainagelagen in een groendak markt zijn erop gericht om het water zo snel mogelijk, in een recht lijn, van het dak af te voeren. Ergens ook wel logisch, want de meeste extensieve groendaken zijn nog steeds sedumdaken en die hebben maar heel weinig water nodig om te overleven. Het watervasthoudend vermogen in de ‘kuipjes’ van de drainagelagen is vaak verwaarloosbaar en bedraagt in het beste geval maar een paar liter per vierkante meter.
De afvoer van regenwater onder het groendak systeem kan vele malen beter dan dat nu in de praktijk het geval is, door niet in een rechte lijn het water in de drainagelaag af te voeren maar meanderend.
Optigrün herintroduceert de drainagelagen met een meanderend effect, precies zoals de natuurlijke watergangen hersteld worden om wateroverlast te voorkomen. Doordat bijvoorbeeld de Rijn in Duitsland weer in de oorspronkelijke meanderende route is hersteld hebben wij minder wateroverlast dan voorheen.
Deze natuurlijk oplossing heeft Optigrün weten om te zetten in een speciale drainagelaag, welke niet meer rechttoe rechtaan afvoert maar meanderend. De meander-drainagelaag FKM vertraagt 70% meer waterafvoer ten opzichte van traditionele drainagelagen in groendaken.
Dat betekent dat – bij de korte maar zeer hevige piekbuien die we de laatste tijd meer en meer kennen – er bij het begin van de piekbui zo goed als geen hemelwater afgevoerd zal worden, waardoor overbelasting van de riolering wordt vermeden.
Met name bij renovatie van meergezinswoningen en kantoorgebouwen is het extra interessant om bij het vergroenen van de daken extra te letten op de water vertragende functie omdat deze gebouwen veelal in het stadscentrum of in een dichtbebouwd gebied staan.
Bijkomende voordelen zijn daarnaast ook dat de aanvullende watervertraging voor meer biodiversiteit zorgt, betere verkoeling en niet eens tot meer gewicht zal leiden ten opzichte van de ‘normale’ groendaken die nu gebruikt worden bij grote dakrenovatie projecten.
Door een meanderende drainagelaag toe te passen gaan we de volgende fase in van het vergroenen van daken, zonder dat dit tot meerkosten zal leiden ten opzichte van ‘recht toe recht aan’ Sedumdaken!