Verwarmen met elektriciteit heruitgevonden

Technologie staat niet stil. Het Duitse bedrijf Thermofer heeft tijdens de Bouwinnovatiebeurs van afgelopen januari zijn innovatieve verwarmingsoplossingen voorgesteld aan de Belgische bezoekers. Het hart van het verwarmingssysteem is een dun glasvezelnet waardoor elektriciteit stroomt.

Het fijnmazige glasvezelnet van 1,5 mm dikte is bedekt met koolstofnanobuisjes en een isolator. Dit net wordt onder elektriciteit gezet en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. De stralingswarmte die vrijkomt, voelt aangenaam aan. Het is net zoals de zon die je huid verwarmt.


Toepassingen

Het systeem kan worden toegepast in vloeren, wanden en plafonds. Elk verwarmingselement kan op een gewenste temperatuur worden ingesteld, zodat in elke ruimte aan individuele behoeften kan worden voldaan. Dit verwarmingssysteem is geschikt voor zowel grote als kleine oppervlaktes en in ruimtes met hoge of lage plafonds. Een combinatie van verwarmingselementen in vloer, wand of plafond is mogelijk en in sommige gevallen zelfs aangeraden.


Plaatsing

Het net wordt onzichtbaar ingewerkt aan de oppervlakte van wanden, vloeren en plafonds. De totale opbouw van het systeem is 10-20 mm en bestaat uit een isolerende doek in een hechtpleister (optioneel), het Thermofer-glasvezelnet ingebed in een hechtpleister en een toplaag.

Omwille van de netstructuur is er geen risico op beschadiging bij het monteren van lampen, schilderijen, gordijnen, ... . Het geheel is namelijk groter dan de som der delen. Bij een plaatselijke beschadiging van het net nemen de omringende mazen het over. Het besturingssysteem wordt afgestemd op de behoeften van de gebruiker, gaande van een schakelaar aan een thermostaat tot het integreren in domotica.


Voordelen

Deze manier van warmteopwekking kent geen luchtverplaatsingen en dus ook geen ronddwarrelend stof. De ontwerpmogelijkheden zijn groot omwille van de flexibele en eenvoudige installatie. Het verwarmingssysteem kan gekoppeld worden aan duurzame energieopwekkers zoals zonnepanelen.


Het hoofddoel is een aangenaam en gezond binnenklimaat te bekomen dat snel inspeelt op de behoeften van de gebruiker maar tegelijkertijd met de koppeling van het systeem aan zonnepanelen tegemoet komt aan de huidige uitdagingen van duurzame en groene technologieën om onze impact op het milieu en het klimaat te verkleinen.

Deel dit artikel:
Onze partners