De Nederlandse bedrijven Flamco en HSF gaan samen de mogelijkheden van waterstoftechnologie als alternatief voor aardgasverwarming testen. Dat doen ze in The Green Village van de TU Delft, een proeftuin voor duurzame innovaties. Ontdek er alles over in dit artikel van Susanova, het mediaplatform over duurzaam ondernemen en innoveren.
95 procent van de Nederlandse huishoudens verwarmt zijn woning met aardgas. Om de transitie naar een duurzame samenleving te maken, is er dus nood aan alternatieven. Een van de mogelijkheden is waterstof dat wordt geproduceerd met behulp van groene energie. “Vooral in woningen en wijken die niet geschikt zijn voor andere aardgasloze oplossingen, zoals elektrische warmtepompen of een warmtenet, is waterstoftechnologie een duurzame optie”, zegt Ad van Wijk, deeltijdprofessor Future Energy Systems aan de TU Delft op het nieuwsplatform duurzaambedrijfsleven.nl.
Aardgasnet hergebruiken
In The Green Village bouwden Nederlandse netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep en Stedin een conventioneel aardgasnet na, want dat kan volgens de TU Delft worden hergebruikt om waterstof te distribueren. Daarvoor moeten wel een aantal maatregelen worden getroffen. Zo zijn er nieuwe cv-ketels of hybride warmtepompen, nieuwe gasmeters en veiligheidsmaatregelen nodig.
De TU Delft sloot dat omgebouwde net bovendien aan op ‘echte’ woningen. Daar testen Flamco, een bedrijf gespecialiseerd in verwarming-, koeling- en solarinstallaties, en het logistieke bedrijf HSF op hun beurt hoe waterstoftechnologie veilig en toegankelijk kan worden ingezet om woningen op een groene manier te verwarmen.
Alternatieven
Ook op andere plaatsen in Nederland vinden pilootprojecten plaats, bijvoorbeeld in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. Daar wordt een appartementencomplex voorbereid op waterstofverwarming.
De Nederlandse Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht echter dat woningen in de toekomst op verschillende manieren worden verwarmd. Heel wat soorten huizen en wijken hebben immers andere omgevingsvoordelen en -nadelen. Daardoor kan één verwarmingsoptie nooit de ultieme oplossing zijn. Enkel een mix van aardwarmte, restwarmte, elektriciteit en waterstof, maakt een compleet duurzaam verwarmde woningmarkt mogelijk.