Al sinds de oprichting in 1899 is Viega een toonaangever in innovatieve en duurzame drinkwatertechnologie. De verschillende oplossingen die het bedrijf in die periode heeft aangeboden, zijn dan ook in menig bouwproject geïntegreerd. Omdat Viega niet alleen haar producten hoog in het vaandel draag, maar ook de mensen erachter, pakt het bedrijf nu ook uit met het nieuwe Viega World, een state-of-the-art trainingscentrum. Viega World is het opleidingscentrum van de toekomst, met 12.200 m2 aan BIM-toepassingen, seminariezalen, interactieve tentoonstellingsruimtes en nog zoveel meer.
Te midden van het rustieke heuvellandschap van Attendorn rijst sinds kort het nieuwe kloppend hart van Viega op. Viega World is het interactieve, hypermoderne én klimaatneutrale seminariecentrum van het bedrijf. En dat is geen toeval. Met het enorme seminariecentrum, 12.200 m2 groot, toont Viega het belang dat ze hecht aan de mensen die met hun producten omgaan. Viega World is dan ook een ultieme kennisvergaarbak voor de installateur, en al wie Viega-producten in projecten wil integreren. Er worden opleidingen aangeboden over alle aspecten van drinkwaterhygiëne, energie-efficiëntie, geluids- en brandbeveiliging en BIM-toepassingen. Want wat voor nut heeft het om goede producten te maken zonder de kennis om ze ook daadwerkelijk te gebruiken?
Levenslijnen van een gebouw
In het gebouw zelf staat dan ook alles in het teken van kennisoverdracht, zelfs het seminariecentrum zelf maakt deel uit van het trainingsprogramma. De gehele technische installatie van het gebouw zelf is in verschillende open schachten en doorheen de panelen in het plafond zichtbaar. Viega heeft het over het installeren van “de levenslijnen van een gebouw”, en die levenslijnen zijn gewoon zichtbaar. Meer nog, dankzij transparante schermen met livedata van meer dan 11.000 datapunten zie je ook gewoon wat er op elk moment in de leidingen gebeurt. Ook het BIM-model van het gebouw wordt handig gebruikt om informatie over te brengen, dankzij een ingenieuze toepassing die via iPads en een schaalmodel het hele leidingnetwerk over het gebouw toont.
In negen seminariezalen die opgedeeld kunnen worden, en twee conferentieruimtes is er plaats voor het theoretische luik, maar Viega World zet vooral sterk in op de praktische aanpak. In het seminariecentrum kan men over 2.850 m2 aan tentoonstellingsruimte eigenhandig aan de slag met de verschillende toepassingen van Viega. Aan de ene kant zit er in de tentoonstellingsruimte een historisch luik vervat, dat terugblikt op de geschiedenis van het bedrijf en inzichten in de verschillende toepassingen die Viega reeds wist te realiseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het voetbalstadion van Bayern München, of enkele cruiseschepen. Anderzijds staan er producten tentoongesteld – die overigens stuk voor stuk functioneel zijn – en kunnen bezoekers zelf producten testen en proefondervindelijk installeren. Deze producten gaan vergezeld van interactieve schermen en een hele schare aan professionals die de verschillende opleidingen ondersteunen met kennis en informatie.
State-of-the-art
Het seminariecentrum zelf is opgebouwd met de meest moderne technologieën. In het BIM-model dat op voorhand van het gebouw werd gemaakt, is met de kleinste details rekening gehouden. En dat is merkbaar. Niet alleen door bijvoorbeeld de optimale akoestiek in de verschillende ruimtes, maar ook door het duurzaamheidscertificaat DGNB Platina, dat het centrum voor de bouwplanning kreeg. Hiermee is Viega World het beste “lesgebouw” van de klas.
Viega heeft de ambitie om ook op vlak van duurzaamheid en klimaatbescherming een pionier te zijn, en dat blijkt ook in Viega World. Het gebouw is volledig klimaatneutraal en wordt van energie voorzien door een PV-installatie van maar liefst 2.700 m2, met een jaarlijkse opbrengst tot 210.000 kWh. De piekopbrengsten daarvan worden niet aan het openbare stroomnet geleverd, maar dankzij warmtepompen efficiënter omgezet in warmte of koude en voor betonactivering gebruikt. Bovendien wordt ook de restwarmte van de naburige productiehal ingezet in de verwarming van het gebouw. Op die manier draagt Viega World ook bij aan het doel van Viega om tegen 2035 zelf volledig CO2-neutraal te zijn.