Vier Belgische projecten in shortlist Mies van der Rohe Awards 2024

De organisatie achter de EU Mies Awards heeft de shortlist bekendgemaakt voor editie 2024. Maar liefst vier Belgische projecten maken deel uit van het selecte groepje van veertig projecten: Amal Amjahid Sporthal, Boksclub en Crèche in Sint-Jans-Molenbeek (&bogdan), Het Steen in Antwerpen (noAarchitecten), Openluchtzwembad FLOW in Anderlecht (Decoratelier Jozef Wouters & POOL IS COOL) en de Brandweerkazerne in Dilbeek (Studio SNCDA i.s.m. Bureau Bouwtechniek).

De zeven juryleden van de EU Mies Awards - Frédéric Druot, Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu en Hrvoje Njiric - kozen 40 projecten die volgens hen de huidige gemeenschappelijke architectuurcultuur in Europa het beste representeren. De projecten op de shortlist zijn verspreid over 38 Europese steden in 33 regio's en 20 landen. Er zijn twee projecten in de regio Berlijn, regio Brussel, Catalonië, Centraal-Portugal, Vlaanderen, de regio Wenen en Pannonisch Kroatië. De overige 26 projecten zijn verspreid over heel Europa.

 

Brede waaier aan programma’s

De shortlist van 40 projecten blinkt uit in diversiteit. Voor de helft gaat het om collectieve huisvestingsprojecten, culturele gebouwen en scholeninfrastructuur, en voor de andere helft om uiteenlopende programma’s zoals voeding, accommodatie, overheid, gezondheid, industrie, infrastructuur, landschap, gemengd gebruik, eengezinswoningen, sport & vrije tijd, en stedenbouw. Stuk voor stuk gaat het om hoogwaardige leefomgevingen

De finalisten van de EU Mies Awards 2024 worden begin februari bekendgemaakt, de uiteindelijke winnaars medio april. De uitreiking van de prestigieuze Europese architectuurprijs vindt plaats op 13 en 14 mei 2024 in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona.

Bron: Fundació Mies van der Rohe
Deel dit artikel:
Onze partners