Vierde editie Triënnale Brugge gaat op zoek naar sluimerend potentieel van de stad

Van 13 april tot 1 september 2024 neemt Triënnale Brugge met Spaces of Possibility opnieuw bijna vijf maanden lang de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht: met artistieke ingrepen dagen ze bestaande locaties uit, verbinden ze stadsdelen en gaan ze op zoek naar verborgen schoonheid. Met dit evenement, waarbij hedendaagse kunst en architectuur versmelten met de Unesco-context van Brugge, neemt Triënnale Brugge een unieke plaats in in het Belgisch kunstenlandschap.

Onder de genodigde kunstenaars en architecten vinden we, naast de Belgische namen Adrien Tirtiaux en Traumnovelle, onder meer Boonserm Premthada van Bangkok Project Studio uit Thailand, bij ons vooral gekend van het Kantana Institute in Nakhon Pathom (TH); Mona Hatoum, die in 2019 gelauwerd werd met de wereldvermaarde Japanse Praemium Imperiale Award, en Counterspace, opgericht door Sumayya Vally. Zij gaf in 2023 de eerste Islamic Arts Biennale in Jeddah in Saudi-Arabië vorm en was recent nog te zien op La Biennale di Venezia. De curatoren voor deze editie, Shendy Gardin en Sevie Tsampalla, bundelen hun expertise om – samen met het Brugse culturele veld en andere partners – een inspirerende, actuele editie te maken: Spaces of Possibility.

Voor deze vierde editie gaat Triënnale Brugge op zoek naar het sluimerend potentieel van de stad. Hoe kan een Unesco-beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid, en hoe kan hedendaagse kunst en architectuur hier een nieuw kader voor scheppen?

 

Rol van de publieke ruimte

De gebeurtenissen van de afgelopen drie jaar hebben veel op scherp gesteld. We worden uitgedaagd om anders te gaan denken, nieuwe methodes toe te passen en slimmer met materiaal en middelen om te gaan, willen we ons welzijn en dat van de planeet vooropplaatsen. De rol die de publieke ruimte in dit verhaal opneemt is essentieel: van beweging, ontmoeting en creativiteit, van perspectief, flexibiliteit, toeval en vrijheid. Ook in Brugge. Een plek die gevormd is door een aaneenrijging van geschiedenissen en die zich, sinds haar ontstaan in de 9e eeuw, verder heeft ontwikkeld tot het mazenwerk dat we tot op vandaag kennen: een 13e-eeuwse structuur die in 2000 is uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed en die met 8,6 kilometer omtrek en 430 hectare oppervlak een stad op mensenmaat blijft.

Twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld nemen de morfologie van Brugge onder de loep, brengen lacunes in kaart en geven – voor even – een nieuwe invulling aan on(der)benutte of weinig opgemerkte locaties in de stad. Met hun artistieke ingrepen en grootschalige installaties verbinden ze stadsdelen, tonen ze nieuwe vormen van gebruik en gaan ze op zoek naar schoonheid in wat veelal over het hoofd wordt gezien.

 

Oefening in verbeeldingskracht

De werken – voornamelijk rond Centrum en West- Brugge en een in Zeebrugge – gaan in op haar geschiedenis, het rijke patrimonium en creëren nieuwe sociale, maatschappelijke en ecologische verhaallijnen die niet alleen voor Brugge, maar ook voor steden wereldwijd een aanzet kunnen vormen tot een verdere duurzame transformatie.

Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility is een uitnodiging om het gekende terrein te verlaten, inspiratie op te doen en zich te laten verwonderen door hoe het óók kan. Een oefening in verbeeldingskracht, een blik op wat Brugge, en ruimer de stad, kan zijn, vandaag en in de toekomst.

 

Het volledige programma en een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en architecten van Triënnale Brugge 2024 vind je hier.

Bron: Siska Claessens
Deel dit artikel:
Onze partners