Viessmann en Duco winnen exposantenawards BBA

De Product Innovation Award en de Eco Award, de awards voor exposanten op de Belgian Building Awards, gaan respectievelijk naar Viessmann en Duco. De Product Innovation Award beloont het meest innovatieve product op de Belgische markt, de Eco Award is bedoeld om ecologische oplossingen in de bloemetjes te zetten. Het zijn de brandstofcel Vitovalor PT2/PA/2 en de ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco hybride die in de prijzen vallen.

Vitovalor PT2/PA/2

De Vitovalor PT2 van Viessmann is een brandstofcel. Het is één van de nieuwste innovaties waarmee men zowel warmte als elektriciteit kan opwekken. De technologie werkt als volgt: de brandstofcel haalt waterstof uit aardgas en combineert het met zuurstof uit de lucht. Uit die reactie ontstaat elektriciteit en restwarmte. Men wekt dus eigen stroom op en gebruikt de warmte die vrijkomt om de woning te verwarmen of om sanitair water op te warmen. Een ingebouwde gascondensatieketel springt bij wanneer het echt koud is of wanneer er plots een grote warmtevraag is. De Vitovalor PT2 omvat daarbovenop ook een warmwaterboiler van 220 liter.

De brandstofcel produceert iets meer warmte dan stroom (1 kW warmte voor 750 W stroom), waardoor dit toestel eerder geschikt is voor woningen met een grote warmtevraag. Het is dus ook een interessante oplossing voor renovatieprojecten. Bovendien brengt Viessmann ook de Vitovalor PA2 uit. Deze afgeslankte versie kan je koppelen aan een bestaande verwarmingsketel. Of dat er nu een van Viessmann is of niet…


DucoBox Eco hybride

Duco, Belgische fabrikant van ventilatiesystemen, zet met zijn DucoBox Eco zijn eerste stapjes op de verwarmingsmarkt. De DucoBox Eco is een ventilatiewarmtepomp, die men kan inzetten voor de ventilatie van de woning, en tegelijk ook voor de verwarming ervan en de productie van sanitair warm water. Als ‘koudebron’ gebruikt het toestel warmte uit de afgevoerde binnenlucht, aangevuld met energie uit de buitenlucht.

De ventilatie gebeurt, net als de andere toestellen van Duco, vraaggestuurd. Sensoren meten hierbij het CO2- en/of vochtgehalte in de ruimtes en stemmen daar het ventilatiedebiet op af. Daarna haalt het systeem met een warmtewisselaar de warmte uit de afgevoerde lucht. Die gerecupereerde energie wordt dan gebruikt om sanitair water of het huis mee te verwarmen.

Op koude dagen zal de DucoBox Eco alleen niet volstaan. Dat lost de fabrikant op met twee concepten: de all-electric en de hybride-opstelling. De all-electric volstaat voor woningen met een lage warmtevraag (5 kW), voor woningen met een hogere warmtevraag kan men de DucoBox Eco bijvoorbeeld koppelen aan een gasketel. Daarmee kan tot 60 procent op het gasverbruik worden bespaard. Daarenboven is het systeem flexibel. Wil je in de toekomst af van de gasketel, dan kan je eenvoudig overschakelen op de elektrische variant, idealiter in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen.

Deel dit artikel:
Onze partners